Zlostavljao gamerice: Maloljetni haker sijao strah na internetu

Najgore je prošla jedna djevojka koja se zbog prijetnji prekinula semestar na fakultetu, a haker je na njenu adresu i u kuću njenih roditelja tri puta poslao specijalnu policiju i policijski helikopter, hakirao joj je mail i Twitter te objavio informacije o karticama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.05.2015. / 10:58

Zlostavljao gamerice: Maloljetni haker sijao strah na internetu

Jedan od opasnih trendova koji se proširio među gamerima posljednjih godinu-dvije jest tzv. swatting – gameri nazivaju policiju i obavještavaju ih da je u nekom stanu u tijekom otmica, oružani napad ili slično. S obzirom na hitnost situacije policija nema vremena provjeravati istinitost tih informacija te na tu adresu šalje specijalce (nekad čak i helikoptere) koji, pokušavajući spasiti taoce, često znaju razvaliti vrata i u punoj ratnoj spremi uletjeti u kuću u kojoj je navodna otmica, odnosno napad. No, umjesto naoružanih kriminalca, u kućama najčešće naiđu na uplašenog tinejdžera ili tinejdžericu koji igraju video igre. Istražujući ovakve slučajeve swattinga iz prošle godine, kanadska policija došla je do zaključka da je veliki dio tih poziva došao s iste adrese – riječ je o maloljetnom hakeru iz hakerske grupe Lizard Squad (koja je prošle godine sudjelovala u napadima na Xbox Live i PlayStation Network) koji je zbog sličnih djela već bio dobro poznat policiji.

'Demon Killer': Igrao se mačke i miša s policijom i nevine ljude slao u zatvor!

Nakon što je uhićen, policija je otkrila da isti maloljetnik stoji i iza bombaških prijetnji Disneylandu iz 2013., kao i iza još nekih sličnih lažnih poziva. Omiljena meta ovog hakera bile su mlade gamerice koje su ga odbile njegove zahtjeve za prijateljstvom u popularnoj igri 'League of Legends' – osim što im je slao policiju na kućnu adresu, on je objavljivao njihove osobne podatke na internetu, 'bombardirao' ih pozivima pa čak i gasio internetsku vezu, a najgore je prošla jedna djevojka koja je, zbog prijetnji njoj i njenim roditeljima prekinula semestar na fakultetu. Njenu je kuću dva puta 'posjetila' specijalna policija, dok je treći put policija uz pratnju helikoptera upala u kuću njenih roditelja, a osim toga on je objavio informacije o kreditnim karticama njenih roditelja na internetu, hakirao joj je e-mail i Twitter te joj poslao 218 uzastopnih SMS-ova. S obzirom da je riječ o 17-godišnjaku, njegovi podaci nisu javno objavljeni, a on je do sada optužen za 40 kaznenih djela, uključujući iznudu, zlostavljanje, lažne pozive policiji i druge. 

Izvor: Tricitynews

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti