Kina se upisala u povijest: Ostvarili su ono što još nikome nije uspjelo

Povratak kapsule na Zemlju označava završetak kineske šeste lunarne misije od 2007. godine.  

Hina | 25.06.2024. / 11:04

Sonda Chang'e-6 (Foto: Afp)

Kineska lunarna sonda Chang'e-6 vratila se na Zemlju s prvim uzorcima stijena uzetim s udaljene strane Mjeseca, u velikoj prekretnici za rastući svemirski program te zemlje i za istraživanje najbližeg planeta.

Kapsula se u utorak spustila u stepe kineske sjeverne regije Unutrašnje Mongolije, pokazale su slike uživo kineske državne televizije.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Očekuju se ključni odgovori na pitanja porijekla Sunčevog sustava, a kineska sonda mogla bi se vratiti s njima s Mjeseca

Kina je posljednji put donijela uzorke stijena u prosincu 2020. Sjedinjene Države i Sovjetski Savez izveli su vlastite misije 1960-ih i 1970-ih.

Međutim, ovo je prva misija koja je dohvatila uzorke sa strane Mjeseca okrenute od Zemlje. Znanstvenici se nadaju da će pružiti nove uvide u povijest nastanka Zemljina satelita.

Lander svemirske letjelice Chang'e-6, nazvane po kineskoj božici Mjeseca, sletio je na Mjesečev južni pol - područje bazena Aitken 2. lipnja.

Kineski istraživači pretpostavljaju da će se vraćeni uzorci sastojati od 2,5 milijarde godina starog vulkanskog kamenja. Uzorci bi također mogli sadržavati tragove ranijih udara meteorita, što bi moglo ponuditi tragove o tome kako je nastao naš Sunčev sustav.

Lansiranje kineske rakete Dugi Marš 5 Kinezi prvi krenuli u misiju prikupljanja uzoraka s tamne strane Mjeseca: "Za nas je to pomalo misterij"

Povratak kapsule na Zemlju označava završetak kineske šeste lunarne misije od 2007. godine.

Misija Chang'e-5 donijela je uzorke s bliže strane Mjeseca 2020. Prije toga, Kina je postala prva zemlja koja je sletjela na suprotnu stranu kada je rover Chang'e-4 istraživao tamošnji teren 2019.

Slijetanje na Mjesec iznimno je teško. U nedavnoj prošlosti nekoliko sondi iz Indije, Izraela, Japana i Rusije nije stiglo na svoje odredište kako je planirano.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti