Očekuju se ključni odgovori na pitanja porijekla Sunčevog sustava, a kineska sonda mogla bi se vratiti s njima s Mjeseca

Kineska sonda Chang'e-6 trebala bi vratiti povijesne uzorke s udaljene strane Mjeseca, otkrivajući tajne ranog Sunčevog sustava.

Branimir Vorša | 03.06.2024. / 09:32

Pogled na Zemlju s Mjeseca
Pogled na Zemlju s Mjeseca (Foto: Getty Images)

Kineska lunarna sonda Chang'e-6 krenula je u revolucionarnu misiju povratka na Zemlju s udaljene strane Mjeseca, noseći uzorke koji bi mogli odgovoriti na vitalna pitanja o ranom Sunčevom sustavu. Lansirana 3. svibnja iz kineske pokrajine Hainan, sonda je sletjela u bazen Aitken na Mjesečevom južnom polu, odnosno ogroman udarni krater na suprotnoj strani Mjeseca.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Kineska sonda uspješno sletjela na suprotnu stranu Mjeseca

Misija je nastavak misije Chang'e-5, koja je prikupila uzorke s bliže strane Mjeseca još u prosincu 2020. godine, oživljavajući globalne napore prikupljanja lunarnih uzoraka nakon 44-godišnje stanke. Misija bivšeg Sovjetskog Saveza Luna 24 bez posade 1976. godine bila je posljednja koja je prikupila takve uzorke, dohvativši 170,1 grama iz Mare Crisiuma. Od 1969. do 1972. godine, šest NASA-inih misija Apollo prikupilo je 382 kilograma uzoraka s bliže strane Mjeseca.

James Carpenter, voditelj Ureda za lunarnu znanost Europske svemirske agencije, primijetio je važnost uzoraka s iz bazena Aitken, jer su Apollo misije sugerirale da je nastao usljed ere ekstremno jakog bombardiranja Sunčevog sustava, Zemlje i Mjeseca. To je doista ključan događaj u povijesti cijelog Sunčevog sustava, ali postoje neke kontroverze o tome je li se dogodio ili ne, rekao je. Naglasio je važnost povezivanja tih događaja s uzorcima iz bazena Aitken. Da biste to razumjeli, morate usidriti te događaje, a to će biti učinjeno s uzorcima s udaljene strane Mjeseca iz bazena Aitken na južnom polu, istaknuo je Carpenter.

Lansiranje kineske rakete Dugi Marš 5 Kinezi prvi krenuli u misiju prikupljanja uzoraka s tamne strane Mjeseca: "Za nas je to pomalo misterij"

Misija Chang'e-6 imala je 14-satni prozor za prikupljanje 2 kg materijala s površine Mjeseca, što je kraći vremenski okvir od 21-satnog prozora Chang'e-5 iz 2020. godine. Jednom kada padne mrak, sunce zalazi za horizont, misija mora završiti, tako da postoji ograničeni vremenski okvir između slijetanja, uzimanja tih uzoraka i ponovnog uzlijetanja s površine, tako da je to prilično uzbudljiva misija jer se mora obaviti brzo, pojasnio je Carpenter, ističući hitnost kineske misije.

Nada za suradnjom

Unatoč poboljšanjima u opremi za kopanje i bušenje, misija bi se mogla suočiti s izazovima tijekom uzorkovanja. Chang'e-5 vratio se s 1,73 kg uzoraka umjesto planiranih 2 kg zbog nailaska na neprobojne slojeve ispod površine. Prikupljeni uzorci iz Chang'e-6 bit će prebačeni u letjelicu, lansirani natrag u svemir i spojeni s drugom letjelicom u Mjesečevoj orbiti prije povratka na Zemlju, a slijetanje se očekuje oko 25. lipnja u Unutrašnjoj Mongoliji.

Mjesec Kineski rover otkrio skriveni kaos ispod Mjesečeve površine

Međunarodna suradnja ključni je aspekt misije, s teretom iz talijanskih, francuskih, pakistanskih i istraživačkih instituta Europske svemirske agencije koji prikupljaju podatke o svemirskim i lunarnim pitanjima. Carpenter je istaknuo "iznimno snažnu" suradnju između europskih i kineskih znanstvenika u analizi uzoraka Chang'e-5 i izrazio nadu za sličnu suradnju s Chang'e-6.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti