Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu: Jedan od dobitnika bio je prilično uzbuđen i sretan kad je shvatio što se dogodilo

Pobjednike za medicinu odabire Nobelova skupština švedskog medicinskog sveučilišta Karolinska Institute.

Branimir Vorša | 07.10.2024. / 12:08

Proglašenje pobjednika (Foto: Afp)

Američki znanstvenici Victor Ambros i Gary Ruvkun dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, za otkriće mikroRNA i njezine uloge u regulaciji gena, objavilo je u ponedjeljak tijelo koje dodjeljuje nagradu.

Nobelova skupština je naglasila da se njihovo otkriće pokazuje temeljno važnim za razvoj i funkcioniranje organizama.

Glavni tajnik Nobelovog odbora Thomas Perlmann je rekao da je razgovarao s Ruvkunom telefonom neposredno prije objave.

Trebalo je dugo prije nego što je došao do telefona i zvučao je vrlo umorno, ali bio je prilično uzbuđen i sretan, kada je shvatio što se dogodilo, rekao je Perlmann za Associated Press.

Ambros je proveo istraživanje koje je dovelo do njegove nagrade na Sveučilištu Harvard. Trenutno je profesor prirodnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts. Ruvkunovo istraživanje provedeno je u Općoj bolnici Massachusetts i Medicinskom fakultetu Harvard, gdje je on profesor genetike, rekao je Thomas Perlmann.

Kreativna ideja, ilustracija Za ove dobitnike Nobela nikad niste čuli, a njihova će vas otkrića sigurno iznenaditi

Christopher Pissarides Dobitnik Nobela upozorava: Nemojte zbog AI-a svi pohrliti u STEM područja

Pobjednike za medicinu odabire Nobelova skupština švedskog medicinskog sveučilišta Karolinska Institute. Nagrada uključuje novčani iznos od 11 milijuna švedskih kruna (970 tisuća eura).

Kao i svake godine, nagrada za medicinu prva je u nizu Nobelovih nagrada, a preostalih pet bit će predstavljeno u nadolazećim danima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti