Nobelovci i vrhunski svjetski znanstvenici okupirali Split: Raspravljaju o proizvodnji organa u laboratoriju

U Split su stigli Nobelovci Sir Richard Roberts, Aaron Ciechanover, Gregg Semenza i Svante Paabo.

Hina | 17.06.2024. / 15:29

Dragan Primorac, znanstvenik
Dragan Primorac, znanstvenik (Foto: DNEVNIK.hr)

U Splitu je u ponedjeljak otvorena svjetska znanstvena konferencija "13th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine", posvećena personaliziranoj medicini te kliničkoj, forenzičkoj i antropološkoj genetici.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ocijenivši da taj događaj Hrvatsku ovih dana smješta u središte zanimanja svjetske znanstvene javnosti, što je velika stvar za hrvatsku znanost.

Važno je da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja turizma, prirodnih i kulturnih ljepota, no organiziranjem ovakvih događaja postajemo prepoznati kao zemlja koja drži do znanosti i ima kapaciteta nositi se s najprestižnijim postignućima i raspravama u svijetu.

Četiri Nobelovca i 450 gostiju iz zemlje i svijeta samo potvrđuju visoki rejting  konferencije, a ovdje sam u ime hrvatske države kako bi dali snažnu podršku takvom događaju, kazao je Jandroković.

Osnivač ISABS-a Dragan Primorac ustvrdio je kako se radi o jednom od najvećih svjetskih znanstvenih brandova na području personalizirane medicine te kliničke, forenzičke i antropološke genetike. Globalno ne postoji mjesto koje okuplja veći broj znanstvenika koji predstavljaju vodeće autoritete iz područja biomedicine, kao i četvero dobitnika Nobelove nagrade.

Danas govorimo o proizvodnji organa u laboratoriju, analizi cijeloga genoma, novim iskoracima u forenzičkoj genetici kako bi otkrili počinitelja kaznenog djela iako nemamo njegov profil u DNA bazi podataka. Isto tako govorimo o podacima u borbi protiv karcinoma, analiziramo jednu pojedinačnu stanicu kako bi dobili njeno profiliranje, o tome da pacijenti koji imaju karcinom imaju različitu mutaciju u tkivu, o razvoju nove imunoterapije i potpuno novom konceptu. To je molekularni pristup razumijevanju mehanizma nastanka bolesti, kaže Primorac.

Podsjetio je kako je do sada u radu konferencije sudjelovalo deset dobitnika Nobelove nagrade, više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija na području znanosti, zdravstva, inovacija i turizma.

U Split su stigli Nobelovci Sir Richard Roberts, Aaron Ciechanover, Gregg Semenza i Svante Paabo. Istodobno s ISABS konferencijom je organizirana manifestacija Nobel Spirit tijekom koje dobitnici Nobelove nagrade raspravljaju o personaliziranoj medicini budućnosti, razvoju znanosti i biomedicine te društva u cijelosti. 

Na otvaranju je sudjelovalo više od 500 liječnika, znanstvenika i studenata te brojne osobe iz javnog i političkog života Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti