Šef UN-a izdao "SOS" za pacifičke otoke, najviše su pogođeni zagrijavanjem oceana

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je rekao da se oceanske temperature na pacifičkim otocima dramatično povećavaju te da je njihovo stanovništvo "kao nigdje drugdje izloženo" utjecaju podizanja razine mora.

Hina | 27.08.2024. / 08:55

Zalazak sunca iznad oceana
Zalazak sunca iznad oceana (Foto: Getty Images)

Na Forumu pacifičkih otoka, koji se održava na Tongi, Guterres je istaknuo zaključke izvješća koji pokazuju da je unazad 30 godina jugozapadni Pacifik najviše pogođen podizanjem razine mora, na nekim mjestima i dvostuko više od globalnog prosjeka.

U Tongi sam da bi izdao SOS - Spasite naša mora - zbog podizanje morske razine, rekao je Guterres.

Klimatske promjene, ilustracija Istraživači otkrili što je točno potrebno za smanjenje emisija stakleničkih plinova

Povećanje razine mora pojačava učestalost i intenzitet udara oluja i obalnih poplava. Te poplave gutaju obalne zajednice, uništavaju ribolov i usjeve. Truju pitku vodu. Sve to stavlja narode pacifičkih otoka u veliku opasnost, rekao je.

Podsjetio je da se voda uslijed zagrijavanja širi, što pridonosi podizanju razine mora.

Forum je na sedmodnevnom skupu 18 čelnika pacifičkih otoka najviše pažnje posvetio klimatskim promjenama i sigurnosti. Istaknuo je da su svi narodi atola ugroženi zbog podizanja razine mora, od Tonge do Australije, jednog od najvećih proizvođača ugljena, fosilnog goriva za koji Guterres kaže da se postupno mora ukinuti na globalnoj razini te da je situacija različita u različitim zemljama.

Izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO) pokazuje da se temperature u vodama jugozapadnog Pacifila povećavaju po trostruko većoj stopi nego u ostatku svijeta.

Ljetna vrućina, ilustracija Srpanj 2024. bio je drugi najtopliji mjesec ikad zabilježen: "Niz rekorda je prekinut, ali..."

Pacifički otoci su izloženi kao nigdje drugdje. To je područje s nadmorskom visinom od samo jedan do dva metra. Polovica infrastrukture je do 500 metara od mora, istaknuo je Guterres.

Bez smanjenja emisije stakleničkih plinova, ti otoci mogu očekivati dodatno podizanje razine mora od 15 cm do 2050. i 30 dana obalnih poplava.

Guterres je pozvao svjetske vođe da potaknu ulaganja za prilagodbu klimatskim promjenama te uputio poziv razvijenim zemljama da ispune svoje obveze i da do 2025. udvostruče te investicije na najmanje 40 milijardi dolara godišnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti