Tigrasti morski pas šokirao znanstvenike svojim potezom: "Zaista nismo znali što se događa"

Znanstvenici su imali priliku doživjeti zaista jedinstveno iskustvo, a još je veća sreća što su to zabilježili i fotoparatom.

Hina | 06.06.2024. / 12:13

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici su u četvrtak objavili da su prilikom istraživanja morskog života u blizini otoka Orpheus na sjeveroistočnoj obali Australije svjedočili kako tigrasti morski pas povraća kljunatog ješca.

Tim istraživača s australskog Sveučilišta James Cook (JCU) u svibnju 2022. promatrao je srednje velikog tigrastog morskog psa kako povraća još uvijek cijelog, mrtvog kljunatog ješca, za što sveučilište vjeruje da je "prvo takvo svjedočanstvo na svijetu".

Ilustracija Morski psi u Jadranu? Ima ih, a tri su vrste opasne: Stručnjak objasnio što treba učiniti ako dođe do neželjenog susreta

Bili smo prilično šokirani onim što smo vidjeli. Zaista nismo znali što se događa, rekao je biolog mora Nicolas Lubitz u priopćenju sveučilišta za javnost.

Lubitz kaže da je uspio fotografirati u trenutku kad morski pas iz usta izbacuje ješca, na kojoj se u vodi vidi obris ove životinje iz reda jednootvora.

Tigrasti morski pas i ježac (Foto: Nic Lubitz/JCU)

Istraživač kaže da može samo ponuditi objašnjenje da je morski pas od 3 metra ješca zgrabio dok je pliva u plitkim vodama kraj otoka, budući da je još uvijek bio čitav kad ga je morski pas povratio.

Bio je to potpuno netaknut ježac, sa svim svojim bodljama i nogama, rekao je. A morski pas je bio pristojne veličine, ali ipak ne i masivan. Vrlo se rijetko dogodi da povrate hranu, ali ponekad, kad su pod stresom, mogu.

U ovom slučaju, mislim da mu baš nije odgovaralo imati ješca u grlu, objašnjava Lubitz.

Slika nije dostupna "Izumrli" morski pas vratio se u Jadran: Nije opasan, a spada u najugroženije vrste

Tigrasti morski psi su strvinari poznati po tome da jedu širok raspon plijena, pa čak i neprobavljive predmete. Prema JCU-u dokumentirano je kako gutaju razne predmete, automobilske gume, registarske pločice pa čak i jedan mali TV ekran.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti