Među uzgojene školjke u Šibeniku sakrilo se i nekoliko pripadnika endemske i strogo zaštićene vrste

Pet pronađenih jedinki vrijedan je nalaz, koji ulijeva nadu da bi se populacija mogla oporaviti.

Hina | 21.08.2024. / 13:39

Plemenita periska (Pinna nobilis) (Foto: Getty Images)

Na uzgajalištu školjkaša Platforma 22 ispod Šibenskog mosta, na dubini između 1,5 i 8 metara, u kolovozu je pronađeno pet mladih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis), koja je u Hrvatskoj zakonom strogo zaštićena vrsta, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša.

Tijekom terenskog obilaska utvrđeno je da su jedinke u dobrom stanju i da dobro reagiraju na podražaj.

Periske Turisti iz mora vadili periske, evo koliko će ih to koštati

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Hrvatski veterinarski institut, partneri u provedbi aktivnosti očuvanja plemenite periske u hrvatskom dijelu Jadrana, uzgajalištu su dali uputu o zbrinjavanju jedinki do dolaska djelatnika nadležnih institucija.

Plemenita periska endem je Sredozemnog mora te najveći hrvatski školjkaš. U Jadranskom moru najčešće se može pronaći između dva i 30 metara dubine, a može narasti i do 120 centimetara

Od 2019. godine periske su u Jadranu zahvaćene smrtonosnom zarazom koja je uzrokovala masovne pomore i za sobom ostavila brojne uginule jedinke na dnu mora. Dosad je u hrvatskom dijelu Jadrana potvrđeno 25 živih jedinki, tako da je ovih pet jedinki svakako vrijedan nalaz, koji daje nadu da plemenita periska može preživjeti, istaknuli su iz Ministarstva.

Riječ je o vrsti koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, što uključuje zaštitu vrste i njezinih staništa. Sukladno tome, zabranjeno je namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki.

Plemenita periska (Pinna nobilis) Pomozite zaštititi jednu od najugroženijih vrsta u Jadranu: Ako pronađete živu perisku, javite i možda joj baš vi nadjenete ime

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske i lokacijama na kojima su opažene mogu se dojaviti na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti