Američki znanstvenici razvijaju krumpir koji bi mogao izdržati toplinske valove kako bi pomogao rastu usjeva u budućnosti pogođenoj klimatskim promjenama.
Tim istraživača proveo je terenska ispitivanja na jednoj lokaciji u američkoj državi Illinois i primijetio da je prilagođena biljka uzgojila do 30 posto više krumpira pod toplinskim stresom.
To je učinjeno dodavanjem dva gena za modificiranje procesa koji se zove fotorespiracija kako bi se poboljšala učinkovitost, ostavljajući više energije za veći rast.
Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao "obećavajući put za povećanje prinosa u uvjetima zagrijavanja planeta".
Potrebna su terenska ispitivanja na više lokacija kako bi se potvrdili nalazi tima u različitim okruženjima.
Na projektu je radio tim pod vodstvom Katherine Meacham-Hensold, sastavljen od znanstvenika sa Sveučilišta Illinois (UIUC) u Sjedinjenim Državama i Sveučilišta Essex u Engleskoj.
Meacham-Hensold je rekla da je cilj projekta zadovoljiti potrebe za hranom u uvjetima globalnog zatopljenja.
Moramo proizvoditi usjeve koji mogu izdržati češće i intenzivnije toplinske valove ako želimo zadovoljiti potrebe stanovništva za hranom u regijama koje su u najvećem riziku od smanjenih prinosa zbog globalnog zatopljenja, rekla je.
Povećanje mase gomolja od 30 posto uočeno u našim ispitivanjima pokazuje poboljšanja procesa fotosinteze kako bi se omogućili usjevi spremni za klimatske promjene.