Znanstvenici dokazali: Možemo promijeniti tijek vremena

Bilo tko tko je u tom trenutku promatrao računalo vidio bi događaje kao da se vrijeme vratilo nekoliko sekundi unatrag.

Martina Čizmić | 13.03.2019. / 12:47

04.03.2019.
Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ruski znanstvenici s moskovskog Instituta fizike i tehnologije, uz pomoć kolega iz Švicarske i SAD-a napravili su nešto što se protivi zakonima fizike. Pomoću kvantnog računala uspjeli su promijeniti tijek vremena.

Koristeći elektrone i principe kvantne mehanike, istraživači su uspjeli vratiti vrijeme. Točnije, bilo tko tko je u tom trenutku promatrao računalo vidio bi događaje kao da se vrijeme vratilo nekoliko sekundi unatrag.

Ovo otkriće ne samo da bi moglo promijeniti naše shvaćanje i uporabu kvantnih računala te kvantne mehanike, već i neke fizikalne zakone.

Iako je trenutna tehnika prilično komplicirana, istraživači se nadaju da bi se ona s vremenom mogla popraviti, postati pouzdanija i preciznija.
U istraživanju objavljenom u Scientific Reports navodi se kako je za provođenje istraživanja korišteno IBM-ovo kvantno računalo.

Voditelj istraživanja, dr. Gordey Lesovik istaknuo je kako su “umjetno stvorili stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od onoga u kojem se kreće termodinamička strelica vremena.

Tijekom eksperimenta istraživači su otkrili da ako koriste samo dva qubita (sastavni dio kvantnog računala), ostvaruju uspjeh u čak 85 posto slučajeva. No kad dodaju još jedan qubit, pojavljuju se greške i stopa uspjeha opada.

Nadaju se da će uspjeti doraditi algoritam kako bi se obuhvatilo još više qubita i smanjio broj grešaka, odnosno povećala preciznost.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti