Znanstvenici ističu: Nova varijanta čini se izuzetno zaraznom, ali ako ju uhvatimo rano možemo ju obuzdati

Prema trenutnim podacima, svaka osoba zaražena novom varijantom, u prosjeku zarazi još dvije osobe.

Martina Čizmić | 26.11.2021. / 12:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pojava nove, potencijalno opasnije varijante koronavirusa digla je na noge ne samo znanstvenike već i političare diljem svijeta. Brojne su zemlje uvele ograničenja za putnike iz zemalja u kojima je potvrđena prisutnost nove verzije koronavirusa (Južnoafrička republika, Hong Kong, Botswana i Izrael), a uvode se i druga ograničenja za putnike iz zemalja koje bi mogle također "skrivati" novu varijantu.

I dok zdravstvene organizacije diljem svijeta još uvijek s oprezom govore o novoj varijanti te ističu kako ju treba pratiti kako bi se na vrijeme uočilo njeno potencijalno širenje, drugi ipak umiruju.

Profesor Francois Balloux, epdiemiolog sa Genetskog instituta Sveučilišta u Londonu, za BBC je rekao kako bi činjenica da je varijanta otkrivena rano mogla biti pozitivna, jer bi ju moglo biti lakše obuzdati.

Slika nije dostupna Što je dosad poznato o novoj supermutiranoj varijanti koronavirusa i kako je nastala?

Slika nije dostupna Varijanta koronavirusa "gora od svega dosad" otkrivena u tri različite države, britanski virolog tvrdi da ima "stravičan" šiljasti protein

Čak i ako se radi o zaraznijoj varijanti koja je sklona brzom širenju, to nas ne bi vratilo na sam početak borbe protiv koronavirusa. Da, to je problem koji nervira, ali nije nova pandemija. Imunitet koji smo do sad stekli neće biti izgubljen preko noći. Mogli bismo doživjeti svojevrsni korak unatrag, ali ne i potpuni povratak na početak, istaknuo je Balloux.

Glavna medicinska savjetnica britanske agencije za zdravlje, dr. Susan Hopkins upozorila je kako je razina prenošenja nove varijante slična kakve je bila originalna varijanta novog koronavirusa na samom početku pandemije.

Nismo vidjeli takve razine od samog početka pandemije zbog koraka koje smo u međuvremenu poduzeli. To bi moglo prouzročiti velilke probleme, ako imate varijantu koja se lako širi, pogotovo u populaciji gdje može izbjegavati imunološke odgovore koji su već prisutni, istaknula je dr. Hopkins napomenuvši da nova varijanta trenutno ima R vrijednost (broj ljudi koje jedna osoba može inficirati u prosjeku) dva, što je "zaista visoko".

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti