Znanstvenici kreću u lov na tehnološke tragove izvanzemaljaca

Znanstvenici će tražiti tragove izvanzemaljske tehnologije poput industrijskog onečišćenja atmosfere, solarnih panela ili satelita.

Martina Čizmić | 24.06.2020. / 11:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Lov na izvanzemaljce, odnosno istraživanje svemira i pronalaženje odgovora na pitanje "jesmo li sami?" zaokuplja znanstvenike već godinama, čak stoljećima. No grupa znanstvenika s Harvarda, u suradnji s drugim institucijama, sprema se na pretraživanje svemira u potrazi za tehnološkim tragovima izvanzemaljskih civilizacija.

Tehnološki tragovi povezuju se s tragovima naprednih izvanzemaljskih tehnologija sličnih ili možda čak sofisticiranijih od onih koje mi poznajemo, istaknuo je predsjednik astronomskog odjela Sveučilišta Harvard Avi Loeb i dodao: Takvi potpisi mogu uključivati industrijsko onečišćenje atmosfere, svjetla gradova, solarne panele, velike građevine ili grupe satelita.

Znanstvenike je na ovakvo istraživanje potaknuo niz novootkrivenih egzoplaneta posljednjih godina, a da njihovo istraživanje može biti ključno, procijenila je i NASA, koja ih je odlučila financirati kroz svoj projekt SETI.

Kako pojašnjavaju znanstvenici, glavni je problem u istraživanju svemira pronaći pravo mjesto prema kojem treba usmjeriti teleskope.

Sad znamo kamo trebamo gledati. Imamo tisuće egzoplaneta, među kojima su i planeti u zonama u kojima je moguć život. Stvari su se promijenile, istaknuo je profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta Rochester Adam Frank.

Tijekom studije znanstvenici će pretraživati svemir u potrazi za izvanzemaljskim solarnim panelima i zagađivačima na zvijezdama koje su najbliže Zemlji. Tražiti će specifične valne duljine, koje bi trebale sugerirati da izvanzemaljska civilizacija koristi neku vrstu solarnih panela. Također, tražit će i tragove umjetno stvorenog zagađenja, odnosno umjetno stvorenih molekula u atmosferi, kao što su staklenički plinovi u našoj atmosferi.

Izvor: Phys.org

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti