Znanstvenici kreirali hologram koji se može dotaknuti

Znanstvenici 'Digital Nature Group', predvođeni Yoichi Ochiaijem, kreirali su hologram koji se može dotaknuti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 05.07.2015. / 13:00

Znanstvenici kreirali hologram koji se može dotaknuti

Znanstvenici "Digital Nature Group", predvođeni Yoichi Ochiaijem, kreirali su hologram koji se može dotaknuti.

Ovaj je tim koristio lasere, leće i zrcala kako bi kreirao hologram koji se rasprši u zrak kada se dotakne. To znači da se hologrami konačno mogu preseliti sa dvodimenzionalnih površina koje su dosta ograničavale njihove mogućnosti.

S obzirom na to da se ovi hologrami raspršuju pri dodiru, znak je da su postali interaktivni i da su im mogućnosti gotovo neograničene.

Znanstvenici su koristili lasere koji u jako kratkim vremenskim intervalima emitiraju ultra kratke svjetlosne zrake i koji su koncentrirani na određeno područje u kojemu molekulama zraka daju dovoljno energije za ioniziranje, odnosno emitiranje svjetlosti ispuštanjem elektrona.

Ova mješavina pozitivnih i negativnih čestica naziva se plazma, a kada ljudi dođu u kontakt sa plazmom, osjetit će hologram zahvaljujući energetskim vibracijama molekula zraka. Inače, hologrami na dodir poprilično podsjećaju na brus papir.

Hologram se može programirati na način da promijeni oblik kada se dotakne. Dodiri se registriraju kamerom koja je postavljena ispod holograma, a informacije o dodiru šalju se računalu koje zatim mijenja izgled holografske slike.

Budući da brzina kojom laser emitira svjetlost mora biti velika, veličina holograma je poprilično mala i iznosi samo 1 cm3, no sigurni smo da će se u bliskoj budućnosti i ovaj problem zasigurno riješiti.

Pogledajte video:

Izvor/Foto: Iflscience/YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti