Znanstvenici misle da znaju što je zapravo tajanstveno "zlatno jaje" koje su otkrili na dnu mora

Iako je na snimci izgledalo zlatno, ovo "jaje" na površini je imalo manje mističnu boju.

Martina Čizmić | 07.09.2023. / 14:39

Tajanstveno (Foto: NOAA)

 Znanstvenici koji su uz obalu Aljaske pronašli nešto što izgleda poput zlatnog jajeta, misle da su uspjeli otkriti o čemu se točno radi.

Ovaj bizarni predmet, koji su znanstvenici izvadili s morskog dna mogao bi biti ovojnica jajeta ili ostaci morske spužve. No, što je točno, morati će se utvrditi u laboratoriju. Naime, znanstvenici Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) opisali su ga kao nježnog, gotovo poput kožnog tkiva.

Metalne kuglice pronađene na dnu Tihog oceana Znanstvenici otkrili stotine neobičnih metalnih kuglica na dnu Tihog oceana, kontroverzni fizičar tvrdi - došle su izvan Sunčeva sustava

Međutim, kad su napravili DNK analizu, otkrili su da se radi o potpuno novoj životinji do sad nepoznatoj znanosti.

Kako prenosi Daily Mail, američki znanstvenici pomno će proučiti uzorak i napraviti dodatne genetske analize kako bi otkrili o kakvoj bi se to životinji moglo raditi. Ono što posebno intrigira je činjenica da je predmet pronađen "prazan" s rupom na stražnjoj strani, što bi moglo sugerirati da je nešto u njemu bilo i iz njega izašlo.

 

 

No, dr. Lucy Woodall sklonija je tumačenju da se radi o spužvi.

Rupa je vjerojatno samo oštećenje do kojeg je došlo s vremenom. No, mogla bi pružiti potpuno novi uvid u to kako život u dubokom moru preživljava i napreduje, istaknula je za Daily Mail.

Dr. Pierre Josso, postdoktorski istraživač pri Britanskom geološkom institutu, rekao je da je objekt 'intrigantan, ali nije uistinu iznenađujući' te da je još prerano govoriti o njegovom podrijetlu.

Otkrivamo nove biološke strukture ili vrste tijekom većine ronjenja budući da je morsko dno rijetko istraživano, rekao je za Daily Mail. Nove vrste – ili ostaci razvojnih faza poznatih i nepoznatih vrsta – katalogizirane su sve većom brzinom tijekom posljednjeg desetljeća kako se duboki ocean istražuje s više pažnje nego ikad prije.

M82 X-2 Znanstvenici zbunjeni objektom u svemiru koji je toliko svijetao da bi se trebao raspasti, no nude i bizarno objašnjenje za to

Istaknuo je da, iako je "zlatna boja" ono što je privuklo pozornost istraživača, to zapravo rezultat odbljeska svjetala s podmorskog vozila na daljinsko upravljanje. Kad je predmet donesen na površinu, njegova boja je bila svjetlo smeđe-žuta.

 I dok znanstvenici nagađaju o čemu se zapravo radi, ekspedicija pod imenom Seascape Alaska 5 nastavlja istraživati morsko dno. 

Ako želite prvi vidjeti što se tamo skriva, možete pratiti istraživanje uživo putem linka

 

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti