Znanstvenici otkrili stotine neobičnih metalnih kuglica na dnu Tihog oceana, kontroverzni fizičar tvrdi - došle su izvan Sunčeva sustava

Kontroverzni fizičar s Harvarda Avi Loeb i revolucionarna ekspedicija njegova tima izvukli su međuzvjezdane metalne fragmente iz Tihog oceana, postavljajući pitanja o njihovu podrijetlu i ponovno raspirujući rasprave o izvanzemaljskoj tehnologiji.

Branimir Vorša | 30.08.2023. / 13:41

Metalne kuglice pronađene na dnu Tihog oceana
Metalne kuglice pronađene na dnu Tihog oceana (Foto: web.cfa.harvard.edu)

Znanstvenici tvrde da su na dnu Tihog oceana u lipnju pronašli materijal koji potječe izvan našeg Sunčeva sustava.

Tijekom ekspedicije u Tihom oceanu tim američkih znanstvenika otkrio je otprilike 700 malih metalnih kuglica, od kojih je 57 podvrgnuto analizi.

"Povijesno otkriće"

"Ljetni trokut" sastavljen od tri sjajne zvijezde Vega (gore lijevo), Altair (dolje u sredini) i Deneb (krajnje lijevo) Japanski znanstvenici osluškuju svemir u potrazi za odgovorom na 40 godina staru poruku: Ima li koga?

Ovo je povijesno otkriće jer predstavlja prvi put da su ljudi stavili ruku na materijale velikog objekta koji je stigao na Zemlju izvan Sunčeva sustava, ističe fizičar s Harvarda Avi Loeb, naglašavajući važnost tog otkrića.

Loeb, koji je poznat po svojoj uključenosti u istraživanja izvanzemaljaca, dao je i ranu analizu metalnih fragmenata prikupljenih iz Tihog oceana.

Ostaci potječu od objekta IM1, nalik meteoru, koji se srušio uz obalu Papue Nove Gvineje 2014. godine, rekao je Loeb.

Analizu sastava tih metalnih sferula proveli su Stein Jacobsen i njegov znanstveni tim u kozmokemijskom laboratoriju Sveučilišta Harvard.

Bio sam oduševljen kada me Stein Jacobsen izvijestio o tome na temelju rezultata u svom laboratoriju. Zasad smo željeli provjeriti jesu li materijali izvan Sunčeva sustava. Uspjeh ekspedicije ilustrira vrijednost preuzimanja rizika u znanosti unatoč svim izgledima, kao prilike za otkrivanje novog znanja, naglasio je profesor Loeb referirajući se i na buduće implikacije navedenog otkrića.

Što je pokazala analiza kuglica?

Istraživanje Loebova tima, koje tek treba proći znanstvene recenzije, baca svjetlo na jedinstvene karakteristike kuglica. Analiza fragmenata pokazala je da su bogati berilijem, lantanom i uranom (BeLaU), uz nizak sadržaj elemenata koji se vežu na željezo, poput renija - jednog od najrjeđih elemenata pronađenih na Zemlji.

Uzorak BeLaU pronađen u sferulama IM1 mogao je potjecati iz visoko diferenciranog planetarnog oceana magme, pišu autori navedenog istraživanja. Utvrđeno je da se uzorci elemenata razlikuju od tijela u našem Sunčevu sustavu, uključujući gornju kontinentalnu koru Zemlje.

Ekspedicija surađivala s američkom vojskom

Kako bi locirali zonu udara IM1, znanstvenici s Harvarda intenzivno su surađivali s američkom vojskom. Potvrdili su mjesto pada u blizini Papue Nove Gvineje. Vođeni svojim podacima, dva su tjedna strugali dno oceana magnetskim sanjkama, pokrivajući putanju IM1 kao i kontrolna područja kako bi isključili nepovezane željezne sfere.

Profesor Loeb također se upustio u potencijalna objašnjenja sastava tih sferula. Budući da kombinacija BeLaU ima dosta teških elemenata, fragmenti su mogli biti izbačeni iz supernova ili spajanja neutronskih zvijezda, rekao je.

Kontroverze oko ranijeg Loebova rada

Rad profesora Loeba dugo se vrtio oko mogućnosti da međuzvjezdana tehnologija posjeti Zemlju. Loeb je tvrdio da je međuzvjezdani objekt po imenu Oumuamua, koji je ranije prošao kroz Sunčev sustav, primjer takve tehnologije, što je izazvalo mnoge kontroverze i kritike na njegov račun.

Loeb je 2021. godine objavio knjigu pod naslovom 'Izvanzemaljac: prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje', u kojoj je tvrdio da Oumuamua možda nije bio komet ili asteroid, već 'svemirsko smeće' izvanzemaljske civilizacije.

Oumuamua je otkriven teleskopom na Havajima, milijunima kilometara daleko od Zemlje i isprva se smatrao prvim međuzvjezdanim posjetiteljem Zemlje do 2022. godine, kada je identificiran IM1.

Nove kritike

Izvanzemaljski brodovi, ilustracija Astronom svjedočenjima o NLO-ima u Kongresu: Ne tvrdim da je nemoguće da su izvanzemaljci posjetili Zemlju, ali gdje su dokazi?

Kritičari su se oglasili i o Loebovim novim tvrdnjama vezanim za IM1.

Ljudima je muka od slušanja o divljim tvrdnjama Avija Loeba. To zagađuje dobru znanost i spaja dobru znanost kojom se bavimo, s ovim smiješnim senzacionalizmom i isisava sav kisik iz sobe, rekao je za New York Times Steve Desch, astrofizičar sa Sveučilišta Arizona state.

Loeb je odgovorio kritikama tako što je, između ostalog, poželio sreću i uspjeh kolegama kritičarima.

Sada kada smo otkrili sferule s ekstrasolarnim sastavom u blizini putanje IM1, bolje im je da povuku svoju objavljenu tvrdnju da je Američko svemirsko zapovjedništvo precijenilo brzinu IM1 za veliki faktor i da je IM1 bio kameni meteorit iz Sunčeva sustava. Sada znamo da je IM1 bio međuzvjezdani objekt. Umjesto da odbacuju podatke, bilo bi im bolje da revidiraju svoj model, poručio je Loeb.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti