Znanstvenici napokon utvrdili središte naše galaksije, a ono se ne nalazi u središtu Sunca

Znanstvenici su uspjeli odrediti središte Sunčeva sustava u krugu od 100 metara. Otprilike kao da na nogometnom igralištu točno znate gdje se nalazi vlat trave.

Martina Čizmić | 01.07.2020. / 08:47

Sunčev sustav, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljudi su godinama bili uvjereni da se svemir okreće oko Zemlje. Tu zabludu ispravio je Nikola Kopernik, koji je svijetu objasnio da nije Zemlja centar svemira, već Sunce. No znanstvenici već dugo znaju da ni to baš nije potpuna istina.

Da, Sunce je središte naše galaksije, barem kad promatramo organizaciju Sunčeva sustava. Međutim, ono nije i gravitacijsko središte naše galaksije.

Znanstvenici iz North American Nanohertz Observatory for Gravitational Waves (NANOGrav) u suradnji s profesorom fizike i astronomije sa Sveučilišta Vanderbilt, Stephenom Taylorom, odlučili su se fokusirati upravo na pronalazak gravitacijskog središta naše galaksije ne bi li tako lakše i preciznije odredili položaje crnih rupa.

Koristeći pulsare, promatramo Sunčev sustav. Pokušavamo biti poput pauka koji sjedi u sredini svoje mreže i pratimo i najmanje trzaje na njoj, istaknuo je Taylor te dodao kako je poznavanje središta Sunčeva sustava za to veoma bitno.

Ali pronaći gravitacijsko središte Sunčeva sustava nije ni lako ni jednostavno. Kako bi ga odredili, znanstvenici su morali u prilično kompleksnu jednadžbu uvrstiti gravitacijska polja svih planeta, asteroida i mjeseca u sustavu. I na kraju su došli do koordinata koje su izuzetno precizne. Točnije, znaju gdje je gravitacijsko središte u krugu od 100 metara. S obzirom na to koliko je velik Sunčev sustav, mogli bismo reći da je to zaista velik uspjeh.

Zbog veoma jake gravitacije koja vlada na Jupiteru, pravi centar gravitacije ne nalazi se u središtu Sunca (kao što bismo mogli pomisliti), već bliže njegovoj površini.

Taj će podatak omogućiti znanstvenicima da lakše proučavaju crne rupe, ali i prate kretanje planeta i drugih predmeta i pojava u svemiru. A možda i otkriju nešto novo u našoj galaksiji.

Izvor: Sveučilište Vanderbilt

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti