Znanstvenici napravili "zlatnu" GMO salatu koja dolazi s pojačanim sadržajem jednog ključnog vitamina

Znanstvenici su uz pomoć bioinženjeringa usjeva proizveli živopisnu žutu salatu bogatu beta-karotenom, potencijalno rješavajući problem globalnog nedostatka vitamina A.

Branimir Vorša | 01.10.2024. / 15:42

Zlatna GMO salata
Zlatna GMO salata (Foto: upv.es)

Znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Valenciji (UPV), u Španjolskoj, razvili su genetski modificiranu "zlatnu salatu" bogatu vitaminom A, nutrijentom koji je neophodan za funkcioniranje imuniteta, vid i razvoj. Njihov uspjeh bi mogao ponuditi novi način za rješavanje globalnih nedostataka vitamina i poboljšanje javnog zdravlja.

Tim je prethodno povećao beta-karoten, spoj koji se pretvara u vitamin A u našem tijelu, u srodniku biljke duhana Nicotiana benthamiana. Sada su primijenili slične tehnike na zelenu salatu (Lactuca sativa). Beta-karoten, obično pohranjen u kloroplastima koji pokreću fotosintezu, trebalo je premjestiti kako bi se izbjeglo ometanje fotosinteze biljke. Njihova studija objavljena je u časopisu Plant Journal.

Drvo banane Prvi put odobren uzgoj genetski modificirane banane

Lišće treba karotenoide poput beta-karotena u fotosintetskim kompleksima kloroplasta za svoje pravilno funkcioniranje. Kada se u kloroplastima proizvodi previše ili premalo beta-karotena, oni prestaju funkcionirati, a lišće na kraju odumre, rekao je molekularni biolog Manuel Rodríguez Concepción s UPV-a.

Povećanje biodostupnosti vitamina A

Uvođenjem bakterijskog enzima crtB, tim je kloroplaste pretvorio u kromoplaste koji pohranjuju više razine beta-karotena. Znanstvenici su također podvrgli biljke tretmanima svjetlom visokog intenziteta, stvarajući više plastoglobula, koje služe kao skladišne ​​jedinice.

Poticanje stvaranja i razvoja plastoglobula molekularnim tehnikama i intenzivnim svjetlosnim tretmanima ne samo da povećava nakupljanje beta-karotena već i njegovu biodostupnost, objasnio je molekularni biolog Luca Morelli s UPV-a.

Slika nije dostupna Održana "Prehrambena lutrija": Zelena akcija performansom krenula u skupljanje potpisa protiv deregulacije novih GMO-a

To otkriće moglo bi povećati biodostupnost vitamina A, olakšavajući njegovu apsorpciju tijekom probave. Povećani udio beta-karotena čak požuti zelenu salatu, zbog čega je dobila naziv 'zlatna salata'.

Prethodna studija iz 2023. godine naglasila je važnost rješavanja problema s nedostatkom vitamina A u cijelom svijetu, osobito u pothranjenoj populaciji. Nedostatak mikronutrijenata, također poznat kao skrivena glad, još uvijek je veliki problem u mnogim zemljama, istaknuli su španjolski znanstvenici.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti