Znanstvenici novu riblju vrstu otkrivenu u Amazoni nazvali po poznatom književnom zlikovcu

Iako spada u pirane odnosno ribe pacu, Lord Sauron nije toliko krvoločan.

Martina Čizmić | 16.06.2024. / 08:30

Goreće oko, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Znanstvenici koji proučavaju ribe u Južnoj Americi otkrili su novu vrstu i u imenovanju odlučili posegnuti za književnom inspiracijom. Kako su otkrili sami istraživači, bio je dovoljan jedan pogled na ovu malu ribu i ideja se nametnula sama.

Latinskog naziva Myloplus sauron, ova mala riba oblog tijela s velikom crnom crtom na boku, istraživače nije inspirirala za imenovanje po liku iz popularne književne serije Gospodar prstenova zbog svoje krvoločnosti, već velikog žutog oka.

Za razliku od književnog Lorda Saurona, ova je riba puno manje željna moći i krvi. Naime, prilično je mirna, a prehrana joj se sastoji uvelike od - biljaka.

Dr. Rupert Collins iz britanskog Prirodoslovnog muzeja, sudjelovao je u istraživanju koje je otkrilo ovu ribu.

Čim je jedan od mojih kolega predložio ime za ovu ribu, znali smo da je savršeno. Njene boje zaista liče na Sauronovo oko, pogotovo s narančastim mrljama na tijelu. Osim toga, s obzirom na toliko još neotkrivenih vrsta koje se nalaze u rijeci Amazoni i okolnim rijekama, ime je i dobar podsjetnik da "bacimo oko" i na druge vrste, rekao je Collins u objavi za medije.

Myloplus sauron (Foto: Neotropical Ichthyology)

Pojasnio je da, iako Lord Sauron, spada u rod pirana, zapravo nije mesojed, baš kao ni mnoge druge "pirane" koje znanost poznaje. Pirane i ribe pacu, veoma su slične u izgledu, ali oštri zubi koje i jedna i druga vrsta imaju koriste se ne za trganje mesa, već konzumiranje biljaka i voća.

Collins pojašnjava kako u obitelji Serrasalamida, u koju pripadaju pirane i pacusi, postoji više od 100 vrsta, a njihovo je razlikovanje teško i za stručnjake.

Brojne su vrste otkrivene prepoznavanjem različitog oblika zuba, ali pojavile su se nove vrste sličnog oblika zuba, a koje su samo daleki rođaci. Mogu izgledati veoma različito u ranoj fazi razvoja, što dodatno otežava njihovu identifikaciju, dodaje Collins.

Čak ni analiza DNK ne daje uvijek jasne rezultate. Upravo u slučaju Myloplus saurona, pronađena je još jedna vrsta, Myloplus aylan koja je genetski veoma slična.

Iako smo ih za sad označilil kao različite vrste, DNK dokazi su granični, što može sugerirati da se radi o istoj vrsti, ali zasebnoj populaciji. Za sad smo ih ostavili u Myloplus obitelji, ali to bi se moglo promijeniti u budućnosti, otkrio je Collins.

Studija koja opisuje novu vrstu Lorda Saurona, objavljena je u časopisu Neotropical Ichtyology.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti