Znanstvenici otkrili jedan od mogućih razloga za dugi COVID: "Čak i ako se pacijent oporavi, šteta može biti velika"

Jedan od razloga takozvanog dugog COVID-a znatno je i trajno uništenje zdravoga plućnog tkiva. Čak i ako se pacijent oporavi od posljedica, šteta koju ta bolest napravi može biti velika.

Hina | 04.11.2020. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Obdukcijom pluća ljudi koji su umrli od posljedica bolesti COVID-19 patolozi su u većini slučajeva otkrili trajna i velika oštećenja, a to bi saznanje znanstvenicima moglo pomoći da shvate što se krije iza sindroma poznatog kao dugi COVID, tijekom kojega pacijenti mjesecima pate od neprekidnih simptoma bolesti.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje kažu da su otkrili neke jedinstvene karakteristike SARS-CoVa-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, što bi moglo razjasniti zbog čega je u stanju nanijeti takvu štetu.

Nalazi ukazuju na to da COVID-19 nije samo bolest uzrokovana smrću stanica zaraženih virusom, već je vjerojatno i posljedica toga što te abnormalne stanice dugo ostaju u plućima, rekao je Mauro Giacca, profesor na londonskom King's Collegeu i jedan od suautora studije.

Tim znanstvenika između veljače i travnja 2020. analizirao je uzorke tkiva iz pluća, srca, jetre i bubrega četrdeset i jednog pacijenta umrlog od COVID-19 u talijanskoj Sveučilišnoj bolnici u Trstu.

U telefonskom intervjuu Reutersu Giacca je rekao da su, premda on i kolege nisu otkrili očite znakove virusne infekcije ili perzistirajuću upalu na ostalim organima, ustanovili "velika oštećenja strukture pluća", pri čemu je "tkivo prepuno ožiljaka i oštećenja gotovo u potpunosti zamijenilo zdravo tkivo".

Pretpostavljamo da je jedan od razloga takozvanog dugog COVID-a znatno i trajno uništenje zdravoga plućnog tkiva. Čak i ako se pacijent oporavi od posljedica, šteta koju ta bolest napravi može biti velika.

Sve brojniji dokazi iz cijelog svijeta upućuju na to da manji broj pacijenata koji su preboljeli COVID-19 i koji se smatraju izliječenima od početne infekcije nakon toga mogu osjećati niz trajnijih simptoma, poput umora, otežanog disanja i takozvane mentalne magle (brain fog). To nije prepoznato medicinsko stanje, no sve je popularnija oznaka za skup simptoma koji pokriva nisku razinu energije, razdražljivost, umor, probleme s koncentracijom, glavobolje, zaboravljivost, nedostatak motivacije, depresiju, tjeskobu i zbunjenost. Takvo se stanje često naziva dugi COVID.

Prof. Giacca rekao je da je u gotovo 90 posto od 41 pacijenta uočeno nekoliko karakteristika jedinstvenih za COVID-19 u usporedbi s drugim oblicima upale pluća.

Jedna od njih je značajno zgrušavanje krvi u plućnim arterijama i venama, a u drugih su neke plućne stanice bile abnormalno velike i imale su puno jezgri, što je posljedica spajanja različitih stanica u pojedinačne velike stanice u procesu poznatom kao stvaranje sincicija.

Rezultati istraživanja objavljeni u stručnome časopisu Lancet eBioMedicine ukazuju na to da je koronavirus i dalje bio prisutan u brojnim vrstama stanica.

Prisutnost tih zaraženih stanica može prouzročiti velike strukturne promjene uočene u plućima, koje mogu potrajati tjednima ili mjesecima te bismo na taj način mogli objasniti dugi COVID, rekao je Giacca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti