Znanstvenici otkrili kako napraviti 3D fotografiju kroz zid pomoću Wi-Fija

Korištenje Wi-Fi signala za "gledanje" kroz zidove već je poznato, ali sad je moguće napraviti i 3D snimku.

Martina Čizmić | 25.05.2017. / 07:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Imati bežični internet u kući ili stanu više nije nikakva novost. Umjesto da razvlačimo metre i metre kabela kako bismo surfali internetom iz udobnosti omiljenog naslonjača (ili kreveta), jednostavno "uhvatimo" bežičnu mrežu i više ne moramo razmišljati o tome.

Upravo zahvaljujući mikrovalovima koji prodiru kroz zidove (i omogućavaju nam surfanje internetom i u drugoj prostoriji), grupa njemačkih znanstvenika uspjela je "vidjeti" kroz zid i napraviti 3D fotografije ili holograme.

Philipp Holl, 23-godišnjih student fizike s Tehničkog sveučilišta u Münchenu, u sklopu je svog završnog rada napravio uređaj koji očitava mikrovalove Wi-Fija i interpretira njihovo odbijanje o predmete u sobi u hologram. Rad je, uz pomoć svog mentora Friedemanna Reinharda dodatno razradio i objavio u časopisu Physical Review Letters.

Tehnologija je još uvijek u fazi prototipa pa su i 3D fotografije koje nastaju veoma mutne, ali bi mogla biti veoma zanimljiva kad se usavrši.

Primjerice, usmjeravanjem Wi-Fi signala iz nekoliko kamiona prema ruševinama, pomoglo bi spasiteljima da pronađu i spase zakopane ljude.

No, isto bi mogle napraviti i špijunske agencije te tako "vidjeti" koliko se ljudi nalazi u nekoj prostoriji bez zavirivanja kroz prozor. Za to bi im bio dovoljan i dron koji bi nadletio "sumnjivo" područje.

Iskorištavanje Wi-Fi signala za "gledanje" kroz zidove nije nova tehnologija, ali ovo je prvi put da je netko uspio napraviti 3D snimku koristeći te mikrovalove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti