Imati bežični internet u kući ili stanu više nije nikakva novost. Umjesto da razvlačimo metre i metre kabela kako bismo surfali internetom iz udobnosti omiljenog naslonjača (ili kreveta), jednostavno "uhvatimo" bežičnu mrežu i više ne moramo razmišljati o tome.

Upravo zahvaljujući mikrovalovima koji prodiru kroz zidove (i omogućavaju nam surfanje internetom i u drugoj prostoriji), grupa njemačkih znanstvenika uspjela je "vidjeti" kroz zid i napraviti 3D fotografije ili holograme.

Philipp Holl, 23-godišnjih student fizike s Tehničkog sveučilišta u Münchenu, u sklopu je svog završnog rada napravio uređaj koji očitava mikrovalove Wi-Fija i interpretira njihovo odbijanje o predmete u sobi u hologram. Rad je, uz pomoć svog mentora Friedemanna Reinharda dodatno razradio i objavio u časopisu Physical Review Letters.

Tehnologija je još uvijek u fazi prototipa pa su i 3D fotografije koje nastaju veoma mutne, ali bi mogla biti veoma zanimljiva kad se usavrši.

Primjerice, usmjeravanjem Wi-Fi signala iz nekoliko kamiona prema ruševinama, pomoglo bi spasiteljima da pronađu i spase zakopane ljude.

No, isto bi mogle napraviti i špijunske agencije te tako "vidjeti" koliko se ljudi nalazi u nekoj prostoriji bez zavirivanja kroz prozor. Za to bi im bio dovoljan i dron koji bi nadletio "sumnjivo" područje.

Iskorištavanje Wi-Fi signala za "gledanje" kroz zidove nije nova tehnologija, ali ovo je prvi put da je netko uspio napraviti 3D snimku koristeći te mikrovalove.