Znanstvenici otkrili davno izgubljeni svijet ispod Južne Afrike

Senzacionalno otkriće najstarijih ledenjaka na planetu ima značajne implikacije za razumijevanje Zemljine rane povijesti i formiranja zlatnih polja.

Branimir Vorša | 13.07.2023. / 08:59

Ledenjak
Ledenjak (Foto: Getty Images)

Znanstvenici vjeruju da su otkrili dokaze najstarijih ledenjaka ikada pronađenih na Zemlji, koji se nalaze u drevnim stijenama ispod najvećih nalazišta zlata u Južnoj Africi. To otkriće ima značajne implikacije za razumijevanje Zemljine rane povijesti i formiranja zlatnih polja.

Prema Axelu Hofmannu, arheološkom geologu sa Sveučilišta u Johannesburgu, naslage stijena u blizini Durbana na istočnoj obali Južne Afrike sadrže glacijalne naslage procijenjene na starost od 2,9 milijardi godina, što ih čini najstarijim poznatim ledenjacima na Zemlji.

Himalaja, ilustracija Znanstvenici u panici: Do kraja stoljeća ovaj planinski lanac mogao bi izgubiti svoju prepoznatljivost

Te su naslage fosilizirane ledenjačke morene, koje su u osnovi krhotine koje ostavlja ledenjak dok se postupno otapa i skuplja, objašnjava Ilya Bindeman, geolog sa Sveučilišta Oregon.

Bindeman i njegovi kolege proveli su analizu izotopa kisika na uzorcima pješčenjaka i škriljevca iz Supergrupe Pongola, odnosno spomenutih formacija stijena. Otkrili su da ti uzorci imaju najniže razine kisika-18 u usporedbi s drugim sličnim proučavanim naslagama. Uz to, uzorci su pokazali velike količine kisika-17, što sugerira da su stijene nastale na niskim temperaturama.

Ovo znači led. Spojite taj geokemijski dokaz s dokazom morene, i to znači ledenjake, najstarije ledenjake koji su dosad pronađeni na Zemlji, navodi Bindeman.

Otkriće postavlja pitanja o razdobljima hlađenja u drevnoj prošlosti Zemlje

Ledenjak sudnjeg dana Znanstvenici zabrinuti: Topla voda prodire u slabe točke i otapa Ledenjak sudnjeg dana

Tim je predstavio svoja otkrića na međunarodnoj geokemijskoj konferenciji i objavio recenzirani rad na tu temu u časopisu Geochemical Perspectives Letters i čiji su koautori Hofmann i Bindeman. U studiji se objašnjava da analiza izotopa kisika daje uvid u uvjete pod kojima su stijene nastale jer na izotopski sastav utječu geografska širina i klima.

Otkriće tih drevnih ledenjaka postavlja pitanja o razdobljima hlađenja u drevnoj prošlosti Zemlje. Prema Hofmannu, ako se potvrdi, ovo bi bilo najranije zabilježeno globalno razdoblje hlađenja, potencijalno prethodeći drugim slučajevima gotovo globalne zaleđenosti.

Hofmann također raspravlja o mogućnosti da je kontinent, s kojeg je nastala Južna Afrika, bio smješten bliže polovima kada je doživio glacijaciju.

I jedna i druga mogućnost znanstveno je zanimljiva, kaže.

Slika nije dostupna Znanstvenici u ledenjaku pronašli nepoznate viruse stare 15 tisuća godina

Andrey Bekker, geokemičar s Kalifornijskog sveučilišta Riverside, koji nije bio uključen u studiju, napominje da će istraživanje vjerojatno potaknuti daljnje studije. Ističe značaj Bindemanove i Hofmannove analize izotopa kisika navodeći da ona dodaje nove dokaze koji podržavaju postojanje drevnih ledenjaka.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti