Znanstvenici zabrinuti: Topla voda prodire u slabe točke i otapa Ledenjak sudnjeg dana

Thwaites, koji je otprilike veličine Floride, predstavlja više od pola metra globalnog potencijala porasta razine mora.

Hina | 16.02.2023. / 08:25

Ledenjak sudnjeg dana
Ledenjak sudnjeg dana (Foto: Afp)

Znanstvenici koji proučavaju golemi ledenjak Thwaites na Antarktici, nazvan Ledenjak sudnjeg dana, kažu da topla voda prodire u njegove slabe točke te pogoršava otapanje uzrokovano porastom temperatura, pokazala su dva rada objavljena u stručnom časopisu Nature u srijedu.

Thwaites, koji je otprilike veličine Floride, predstavlja više od pola metra globalnog potencijala porasta razine mora. Mogao bi destabilizirati susjedne ledenjake, a oni bi mogli uzrokovati daljnji porast od tri metra.

Slika nije dostupna UNESCO upozorio: Trećina ledenjaka zaštićenih kao svjetska baština nestat će do 2050.

Kao dio međunarodne suradnje na ledenjaku Thwaites - najveće terenske kampanje ikada provedene na Antarktici - ekipa od 13 američkih i britanskih znanstvenika provela je oko šest tjedana na ledenjaku krajem 2019. i početkom 2020. godine.

Koristeći podvodno robotsko vozilo poznato kao Icefin, podatke o poziciji i senzore, pratili su liniju uzemljenja ledenjaka, gdje led klizi s ledenjaka i susreće se s oceanom prvi put.

U jednom od radova, koji je vodila znanstvenica Britney Schmidt sa Sveučilišta Cornell, znanstvenici su otkrili da toplija voda ulazi u pukotine i druge otvore poznate kao terase, te uzrokuje bočno topljenje od 30 metara ili više godišnje.

Topla voda ulazi u najslabije dijelove ledenjaka i pogoršava stanje, rekla je Schmidt Reutersu.

Pasterze U 2022. topljenje ledenjaka Pasterze u Austriji četiri puta brže od prosjeka

To je nešto zbog čega bismo svi trebali biti jako zabrinuti, rekla je o nalazima koji su naglasili kako klimatske promjene dopiru do izolirane Antarktike.

Rezultati drugog rada, na kojima je Schmidt također radila, pokazali su otapanje oko pet metara godišnje blizu linije uzemljenja ledenjaka - manje od onoga što su najagresivniji modeli stanjivanja ranije predviđali.

Međutim, rekla je da je topljenje još uvijek ozbiljan razlog za zabrinutost.

Ako primijetimo manje topljenje... to ne mijenja činjenicu da se povlači, kazala je Schmidt.

Znanstvenici su prethodno ovisili o satelitskim slikama kako bi prikazali ponašanje leda, što je otežavalo dobivanje preciznih detalja. Radovi predstavljaju prvi put da je ekipa bila na liniji uzemljenja velikog ledenjaka, gledajući upravo tamo gdje 'akcija počinje', rekla je Schmidt.

Ova otkrića pomoći će u razvoju modela klimatskih promjena, rekao je Paul Cutler, programski direktor Antarktičkih znanosti pri Nacionalnoj znanstvenoj zakladi. Recenzirao je radove, ali nije bio uključen u istraživanje.

Ledenjak sudnjeg dana Ledenjak na Antarktici veličine Floride jedva se "noktima" drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Ovo se sada može uzeti u obzir u modelima koji će predvidjeti buduće ponašanje, a upravo je to bio cilj ovog rada, rekao je Cutler.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti