Znanstvenici otkrili pravu istinu iza misterioznog i jezivog "izvanzemaljskog" zvuka u Marijanskoj brazdi

Znanstvenici su otkrili da su jezivi "biotwang" zvukovi iz Marijanske brazde vjerojatno jedinstveni zvukovi neuhvatljivih Brydeovih kitova, a ne izvanzemaljaca.

Branimir Vorša | 20.09.2024. / 14:52

vB_HmeY_H4907
Robotska podmornica duboko u ocanu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenike već dugo zanima Marijanska brazda, jedno od najdubljih i najmanje istraženih područja na Zemlji, s dubinom od gotovo 11 kilometara. Tamo su naime, još 2014. godine, snimljeni misteriozni zvukovi u trajanju od 2,5 do 3,5 sekunde. Nazvani "biotwangs", ti jezivi zvukovi zbunili su stručnjake, potaknuvši nagađanja o njihovom podrijetlu, čak dovodeći i do straha od vanzemaljske prisutnosti.

U početku su zvukovi, snimljeni tijekom akustičnih istraživanja pomoću podvodnih jedrilica, uključivali duboke jecaje i metalan zvuk na kraju, u rasponu od 38 herca do 8000 herca. Vrlo je različit, sa svim tim ludim dijelovima. Niskofrekventni dio jecanja tipičan je za usane kitove, a to je vrsta zvuka koji ga čini jedinstvenim, primijetila je Sharon Nieukirk, znanstvenica morske bioakustike na američkom Državnom sveučilištu Oregon (OSU). U to je vrijeme Nieukirkin tim predložio da bi biotwang zvukovi mogu biti nova vrsta zova kitova, iako je točan izvor ostao nejasan.

Pravi krivci su...

Desetljeće kasnije, znanstvenici iz američkog NOAA ponovno su se pozabavili misterijom biotwanga. Kombinirali su vizualne i akustične podatke kako bi odredili njegovo podrijetlo. Pretpostavljalo se da ga je proizveo usati kit, ali bez vizualne provjere bilo je nemoguće odrediti vrstu, kaže je dr. Ann Allen, voditeljica studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Marine Science. U istraživanju je zaključeno da su Brydeovi kitovi , a ne nepoznati usati kit, stajali su iza tih čudnih zvukova.

Brydeovi kitovi, koji se obično nalaze u toplim oceanima diljem svijeta, uočeni su u blizini Marijanskog arhipelaga, a snimke potvrđuju njihove prepoznatljive glasove. Kako bi to dodatno potvrdili, znnstvenici su upotrijebili umjetnu inteligenciju. Koristili smo kombinaciju metoda označavanja ručnih i strojnih učenja, objasnili su autori studije.

Iako točna svrha tih jedinstvenih zvukova kitova ostaje nejasna, Allen je pretpostavila čemu možda služe. "Moguće je da koriste biotwang kao kontaktni poziv, neku vrstu 'Marca Pola' oceana", rekla je Allen za Popular Science. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila ta teorija.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti