Znanstvenici pozivaju na odgodu druge doze Pfizerova cjepiva: Zaštita nakon prve doze je visoka

Znanstvenici upozoravaju kako još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža samo jedna doza cjepiva.

Hina | 18.02.2021. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su pozvali vlade da odgode primjenu druge doze cjepiva Pfizer-BioNTecha protiv koronavirusa jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka učinkovitost od 92,6 posto.

Kanadska epidemiologinja Danuta Skowronski i Gaston De Serres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta sveučilišta Laval, u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine kažu da se njihovi zaključci temelje na dokumentaciji koju je Pfizer podnio Američkoj agenciji za hranu i lijekove.

I u slučaju drugog cjepiva temeljenog na glasničkoj RNK, onom tvrtke Moderna Inc, utvrđeno je da je već nakon prve doze učinkovitost 92,1 posto, pišu Skowronski i De Serres.

Upozoravaju pritom da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza cjepiva temeljenog na glasničkoj RNK, no ističu da davanje druge doze mjesec dana nakon prve pruža "kratkoročno malo dodatne koristi".

S obzirom na trenutačnu nestašicu cjepiva, odgađanje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorirano, sigurno rezultiralo tisućama hospitalizacija i smrti zbog COVID-19 tijekom zime u SAD-u, pišu autori.

Pfizer za svoje cjepivo preporučuje davanje dvije doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede cijepljenja te je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

Mi u Pfizeru vjerujemo da zdravstvene vlasti moraju ispitati druge rasporede cijepljenja kako bi osigurale da cjepiva pruže najvišu moguću zaštitu, dodala je tvrtka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti