Znanstvenici pronašli nov način na koji bismo mogli učinkovito trošiti kalorije i gubiti višak kilograma

Novo znanstveno istraživanje sugerira da bi jedan signalni put hormona također mogao igrati ulogu u dugoročnom upravljanju tjelesnom težinom i potencijalno pomoći u početnim naporima mršavljenja.

Branimir Vorša | 04.07.2023. / 10:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavna znanstvena studija provedena na miševima sugerira da signalni put hormona može biti ključan za gubitak i održavanje tjelesne težine. Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster u Kanadi otkrili su da faktor diferencijacije rasta hormona 15 (GDF15) može spriječiti tijelo da uspori potrošnju energije kada se smanji unos hrane. Umjesto toga GDF15 povećava metabolički proces u mišićima, učinkovito suprotstavljajući prirodni odgovor tijela da štedi energiju tijekom dijete.

Otkrili smo da kod miševa GDF15 blokira usporavanje metabolizma do kojeg dolazi tijekom dijete pojačavanjem beskorisnog kruženja kalcija u mišićima, objašnjava dr. Gregory Steinberg, medicinski znanstvenik uključen u studiju.

Pretilost Gubitak težine nije uvijek zdrav, evo kad postaje razlog za posjet liječniku

Hitno su potrebne inovativne strategije za rješavanje problema pretilosti

Prethodna znanstvena istraživanja već su utvrdila da GDF15 utječe na apetit miševa, ali nova studija objavljena u časopisu Nature sugerira da bi također mogao igrati ulogu u dugoročnom upravljanju tjelesnom težinom i potencijalno pomoći u početnim naporima mršavljenja.

Iako su otkrića obećavajuća, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli temeljni mehanizmi ovog puta i utvrdilo funkcionira li GDF15 na sličan način kod ljudi. Unatoč tome, s obzirom na rastuću globalnu krizu pretilosti i s njom povezane zdravstvene probleme poput dijabetesa tipa 2, hitno su potrebne inovativne strategije za rješavanje problema povezanih s težinom.

Naša studija naglašava potencijal hormona GDF15 da ne samo smanji želju za jedenjem masne hrane već i da istovremeno pojača sagorijevanje energije u mišićima, naglašava dr. Steinberg.

Put do učinkovitijih tretmana

Kombinacija hormona GDF15 s postojećim lijekovima mogla bi potencijalno dovesti do učinkovitijih tretmana za suzbijanje apetita, posebno za pojedince koji nisu postigli uspjeh s tradicionalnim pristupima dijeti.

Problem pretilosti, ilustracija Poražavajući podaci: Više od polovice svjetske populacije do 2035. godine borit će se s ovim problemom koji ugrožava njihovo zdravlje

Razlozi zbog kojih je dijeta uspješna za neke pojedince, a neuspješna za druge i dalje su slabo shvaćeni. Različiti čimbenici pridonose ovoj diskrepanciji, uključujući individualne razlike i specifične prehrambene pristupe koji se koriste. Razumijevanje signalnih putova poput onog otkrivenog u navedenoj studiji može ponuditi dragocjene uvide u ove složenosti.

Što je GDF15?

GDF15 je hormon koji se prirodno pojavljuje u tijelu, a prvenstveno se proizvodi u jetri i bubrezima. Njegova se proizvodnja također povećava tijekom trudnoće i povezuje se s jutarnjim mučninama. Buduća istraživanja morat će istražiti sve potencijalne nuspojave i dobrobiti tretmana povezanih s hormonom GDF15.

Jutarnja mučnina, ilustracija Znanstvenici misle da su možda otkrili "tajnu" jutarnjih mučnina u trudnoći

Znanstvenici ističu važnost daljnjih studija koje ispituju veze između signalizacije GDF15-GFRAL, kruženja kalcija u mišićima i potrošnje energije kod ljudi prije i nakon gubitka težine. Ta će istraživanja biti ključna u utvrđivanju terapijskog potencijala ovog novog puta u adaptivnoj termogenezi.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti