Znanstvenici pronašli način na koji bi se mogla eliminirati potreba za transplantacijom koštane srži

Znanstvenici su došli do velikog otkrića koje povezuje razvoj embrija s potencijalnom proizvodnjom matičnih krvnih stanica.

Branimir Vorša | 08.01.2024. / 12:53

Krvne stanice (Foto: Getty Images)

U intrigantnom otkriću, američki znanstvenici otkrili su značajnu vezu između razvoja krvnih matičnih stanica i proteinskog receptora za mikrobe koji se zove Nod1. Široko poznat po svojoj ulozi u otkrivanju bakterijskih infekcija i pokretanju imunološkog odgovora, Nod1, prema studiji, igra dodatnu ključnu ulogu u ranim fazama razvoja vaskularnog sustava embrija.

Nova studija predlaže da Nod1 pomaže embrijima u prisiljavanju nekih vaskularnih endotelnih stanica da se transformiraju u krvne matične stanice. Taj uvid obećava novo razumijevanje embrionalnog mehanizma proizvodnje krvnih matičnih stanica i njihovog potencijalnog uzgoja kasnije u životu, eliminirajući potrebu za transplantacijom koštane srži. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Slika nije dostupna Nada za oboljele od KOPB-a: Eksperimentalno liječenje dalo izvrsne rezultate

To bi eliminiralo izazovan zadatak pronalaska kompatibilnih donora za transplantaciju koštane srži i komplikacije koje se javljaju nakon primanja transplantacije, poboljšavajući živote mnogih pacijenata s leukemijom, limfomom i anemijom, ističe Raquel Espin Palazon, genetičarka američkog Državnog sveučilišta Iowa.

Potencijalni uvidi u regenerativnu medicinu

Krvne matične stanice, odgovorne za stvaranje svih crvenih i bijelih krvnih stanica kroz hematopoezu, obično potječu iz endotelnih stanica unutar aorte embrija. Međutim, okidači za ovaj proces uglavnom su nedostižni.

Nismo znali da je ovaj receptor potreban ili da je bio potreban ovako rano, prije nego što su krvne matične stanice uopće nastale, ističe Espin Palazon.

Znanstvenici su identificirali Nod1 analizom baze podataka ljudskih embrija i dalje ga proučavali koristeći ribu zebricu, otkrivajući pozitivnu korelaciju između manipulacije Nod1 i stvaranja krvnih matičnih stanica. U suradnji s Dječjom bolnicom u Philadelphiji, tim je demonstrirao utjecaj inhibicije Nod1 na ljudski induciranim pluripotentnim matičnim stanicama, nudeći potencijalne uvide u regenerativnu medicinu.

Slika nije dostupna Je li ovo budućnost medicine?: Kineski znanstvenici otvorili put "proizvodnji" organa za doniranje

Utiranje puta liječenju raznih krvnih poremećaja

To otkriće predstavlja nadu za razvoj novih krvnih matičnih stanica iz ljudskih uzoraka, potencijalno čak i iz vlastite krvi pacijenta, čime se zaobilaze izazovi povezani s transplantacijom koštane srži. Espin Palazon predviđa budućnost u kojoj njihova istraživanja pridonose stvaranju matičnih krvnih stanica terapeutske razine, utirući put liječenju raznih krvnih poremećaja.

Iako studija rasvjetljava ključnu ulogu Nod1, znanstvenici naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se otkrilo točno vrijeme i slijed događaja u razvoju krvnih matičnih stanica.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti