Znanstvenici razvili sprej koji svaki predmet može pretvoriti u sitnog - robota

Gotovo svaki predmet prekriven M-sprejom može postati milirobot te se njime može upravljati pomoću magneta i magnetskog polja, što otvara prostor za primjenu u biomedicini.

Martina Čizmić | 30.11.2020. / 12:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici već dugo razvijaju nanorobote koji bi mogli pomoći u medicini, ali i industriji. No, oni su još uvijek u fazi laboratorijskih testiranja i veoma su skupi za proizvodnju.

Međutim, zanimljive vijesti dolaze iz Kine. Znanstvenici sa Instituta naprednih tehnologija iz Shenzhena (SIAT) u suradnji sa Sveučilištem Hong King razvili su magnetski sprej koji opisuju kao "aglutinirani, reprogramibilni, raspadljivi i biokompatibilni magnetski sprej ili M-sprej koji nežive objekte mogu jednostavno pretvoriti u milirobote".

M-sprej se sastoji od polivinilnog alkohola, glutena i magnetskih elemenata, što znači da se predmetima na koje je nanesen može upravljati pomoću magneta, a da se pri tom primarna struktura predmeta ne mijenja. Istovremeno, zahvaljujući magnetskim svojstvima, milirobot koji nastaje kad se koristi M-sprej može se dezintegrirati kad više nije potreban.

S obzirom na to da gotovo svaki predmet prekriven M-sprejom može postati milirobot te se njime može upravljati pomoću magneta i magnetskog polja, kineski znanstvenici kao glavna područja za njegovu primjenu vide biomedicinu. Istaknuli su kako je moguće M-sprejom pokriti i kapsule te tako dovesti lijek ili određenu terapiju na točno određeno mjesto u tijelu. Ili prekriti kateter M-sprejom kako bi se uzeli uzorci i iz najužih dijelova tijela.

U svom istraživanju autori su koristili zečji želudac kako bi demonstrirali na koji način M-sprej funkcionira te kako se kapsula prekrivena tim sprejom može dovesti na točno mjesto na koje su željeli i potaknuti njeno raspadanje.

Zahvaljujući svom sastavu, biokompatibilnim elementima, nuspojave od raspadanja milirobota su beznačajne, zbog čega je takvo rješenje savršeno za primjenu u biomedicini, istaknuo je jedan od autora studije dr. Xinyu Wu.

Izvor: Science Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti