Znanstvenici s oprezom promatraju asteroid koji će proći "neugodno blizu" Zemlje

Posljednji put vidjeli su ga u ožujku 2011. godine pa će im ovaj prolazak biti dobra prilika da ga dodatno prouče.

Martina Čizmić | 13.07.2020. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok ovih dana uživamo u kometu koji prolazi pored Zemlje, znanstvenici iz NASA-ina Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) s oprezom promatraju asteroid koji se približava našem planetu.

Asteroid 2011 ES4 pobudio je pozornost jer bi pored Zemlje trebao proći "neugodno blizu". Kako su izračunali znanstvenici iz NASA-e, taj asteroid veličine 22 sa 49 metara proletjet će pored Zemlje brzinom od oko 29 tisuća kilometara na sat.

Problem je što će proći na udaljenosti koja, iako zvuči velika (44.618 milja odnosno 71.805 kilometara), zapravo je neugodno mala. Zbog toga je NASA taj asteroid označila kao potencijalno opasan. Samo potencijalno jer prema svojoj putanji i veličini ne predstavlja pravu opasnost za Zemlju. No to ne znači da ga znanstvenici neće pomno pratiti na njegovu prolasku.

Naime, posljednji su ga put vidjeli u ožujku 2011. godine pa će im ovaj prolazak biti dobra prilika da ga dodatno prouče.

Inače, asteroidi gotovo svakodnevno prolaze pored Zemlje, a znanstvenici su uvjereni da će u nekom trenutku naići i asteroid koji će udariti u Zemlju. Pitanje je samo koliko će biti velik i hoćemo li ga uočiti na vrijeme da pokušamo nešto napraviti u vezi s tim.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti