Znanstvenici su prvi put uočili nešto što se ponaša poput misterioznih gravitona - čestica gravitacije

Tim fizičara otkrio je čestice nalik gravitonu u poluvodiču, nudeći potencijalni most između kvantne mehanike i teorije relativnosti.

Branimir Vorša | 29.03.2024. / 07:52

Gravitacijski valovi,ilustracija
Gravitacijski valovi,ilustracija (Foto: Getty Images)

Fizičari su dugo tražili znakove njihova postojanja gravitona, hipotetskih čestica za koje se vjeruje da prenose gravitaciju. Međutim, gravitoni dosad nisu otkriveni u svemiru. Nedavno su se čestice nalik gravitonu pojavile u poluvodiču, potencijalno nudeći uvid u premošćivanje jaza između opće teorije relativnosti i kvantne mehanike.

To je igla u plastu sijena [nalaz], a studija koja je pokrenula cijelu ovu stvarobjavljena je još 1993. godine, ističe Loren Pfeiffer sa Sveučilišta Princeton. Jedan od autora tog te studije, Aron Pinczuk, preminuo je 2022. godine, ne uspjevši vidjeti nikakve naznake tih neuhvatljivih čestica.

The Glass s umjetnom gravitacijom Japanski znanstvenici tvrde: Želimo li živjeti na Mjesecu ili Marsu, moramo prvo razviti umjetnu gravitaciju

Pinczukovi kolege, uključujući Pfeiffer, ipak su konačno realizirali eksperiment koji je zamišljen prije tri desetljeća. Proučavajući elektrone u galijevom arsenidu unutar snažnog hladnjaka i magnetskog polja, uočili su kvantne osobitosti, što je dovelo do stvaranja neobične nestlačive tekućine.

Unutar te tekućine, kolektivna gibanja elektrona dovela su do pobuđenja nalik česticama, nalik teoretiziranom kvantnom spinu gravitona. S teorijske strane, priča je bila na neki način potpuna, ali u eksperimentima nismo bili sigurni, kaže Ziyu Liu sa Sveučilišta Columbia.

Iako nije savršena replika prostor-vremena, eksperiment služi kao ključni most između različitih područja fizike. Kun Yang sa Državnog sveučilišta Florida ističe značaj novog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Nature, ističući njegovu sposobnost da objedini materijalnu fiziku i gravitacijske teorije.

Bacanje loptice VIDEO Otkrijte koliko daleko možete baciti lopticu na drugim planetima u Sunčevu sustavu

Novootkrivena veza između navedenog eksperimenta i teoretskih gravitona također potiče rasprave o egzotičnim stanjima elektrona, ističe na kraju Lingjie Du sa Sveučilišta Nanjing.

Ipak, Zlatko Papić sa Sveučilišta u Leedsu, koji nije sudjelovao u studiji, poziva na oprez pri poistovjećivanju navedenog otkrića s detekcijom gravitona u svemiru, naglašavajući da, iako elektronski sustavi mogu poslužiti kao poligon za testiranje određenih teorija kvantne gravitacije, oni možda neće obuhvatiti sve kvantne fenomene kozmičkih razmjera.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti