VIDEO Otkrijte koliko daleko možete baciti lopticu na drugim planetima u Sunčevu sustavu

Čovjek u prosjeku može baciti bejzbolsku lopticu 41 metar. Kako bi to bacanje izgledalo na drugim svjetovima u Sunčevu sustavu?

Branimir Vorša | 28.12.2022. / 09:41

Bacanje loptice
Bacanje loptice (Foto: Getty Images)

Bacanje loptice aktivnost je koju je svatko probao, a u Sunčevu sustavu postoje mjesta na kojima se loptica može baciti toliko daleko da tijekom leta može komotno prijeći preko velike piramide u Gizi.

Iz videosnimki znamo kako to izgleda kad astronauti skakuću po Mjesecu, no u niže priloženom videu jasnije je prikazano koliko bi daleko netko mogao baciti, u ovom slučaju, bejzbolsku lopticu. Video prikazuje rezultate za sve planete u Sunčevu sustavu, uz dodatak Mjeseca i patuljastog planeta Plutona.

The Glass s umjetnom gravitacijom Japanski znanstvenici tvrde: Želimo li živjeti na Mjesecu ili Marsu, moramo prvo razviti umjetnu gravitaciju

Spomenuti video napravio je astronom James O'Donoghue nakon što je proračunao koliko bi se daleko bejzbolska loptica mogla baciti na spomenutim mjestima u Sunčevu sustavu. O'Donoghue inače radi u Japanskoj agenciji za istraživanje svemira.

Trenutačno možemo iskusiti svemir samo kroz slike i video, tako da je ovaj stil videa dizajniran da doda više tom iskustvu, točnije osjećaju sila na drugim svjetovima, pojašnjava O'Donoghue za Business Insider.

Bacamo lopticu otprilike maksimalnom brzinom kojom je prosječna osoba može baciti bez vježbe, prema raznim izvorima na internetu (uglavnom bejzbolskim izvorima), dodao je.

Nakon bacanja gravitacija preuzima glavnu ulogu i određuje koliko će daleko loptica biti bačena. Gravitacija planeta proizlazi iz njegove mase, gdje masivniji planeti imaju jaču gravitaciju, no i njihova gustoća također je ključna.

Slika nije dostupna Kinezi napravili umjetni mjesec na Zemlji koji će igrati ključnu ulogu u budućim kineskim lunarnim misijama

Na primjer, Saturn ima 95 puta veću masu od Zemlje, ali je planet najmanje gustoće u Sunčevu sustavu. Dakle, kada ste na rubovima Saturna, sila gravitacije koja vas vuče zapravo je slabija nego na Zemlji, rekao je O'Donoghue.

Ako se pitate gdje se u Sunčevu sustavu loptica može baciti toliko daleko da bi se, promatrano sa Zemlje, učinilo da imate supermoći, onda je odgovor na to pitanje - na Plutonu.

Pluton ima promjer jednak tek dvije trećine promjera Zemljina Mjeseca. Pluton ima tako slabu gravitaciju da bi bačena loptica za bejzbol mogla doseći visinu od 139 metara, odnosno prijeći Veliku piramidu u Gizi. Loptica bi isto tako na Plutonu putovala 16 puta dalje nego na Zemlji, odnosno prešla bi 650 metara udaljenosti.

Isto tako, video prikazuje bacanje loptice u ''stvarnom vremenu'', odnosno koliko bi vremenski trajalo svako bacanje lopte, rekao je O'Donoghue. Let loptice na Plutonu tako bi trajao čak 47 sekundi.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti