Kinezi napravili umjetni mjesec na Zemlji koji će igrati ključnu ulogu u budućim kineskim lunarnim misijama

"Umjetni mjesec" koristit će se u kineskim istraživanjima, ali će biti i dostupan ostalim istraživačima iz cijelog svijeta.

Branimir Vorša | 13.01.2022. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je izgradila umjetni mjesec te vrste na Zemlji koji simulira uvjete niske gravitacije. Očekuje se da će on igrati ključnu ulogu u budućim kineskim lunarnim misijama.

Znanstvenik Li Ruilin, s Kineskog sveučilišta rudarstva i tehnologije, rekao je da se očekuje da će projekt umjetnog mjeseca u gradu Xuzhou na istoku Kine biti službeno pokrenut u narednim mjesecima. Li je opisao program kao podizanje simulacije Mjeseca na potpuno novu razinu, jer može učiniti da gravitacija nestane i može trajati koliko god je potrebno.

Kineski umjetni mjesec sastoji se od vakuumske komore u kojoj se nalazi minijaturna verzija mjeseca promjera 60 cm. Krajolik je nalik Mjesečevom i sastoji se od kamenja i prašine koji su lagani poput onih na pravom Mjesecu.

Krajolik podržava magnetsko polje, kao i na Mjesecu, gdje je gravitacija otprilike na razini jedne šestine jačine gravitacije na Zemlji. Tamo gdje je polje dovoljno jako, određeni laki objekti i životinje, poput žabe ili kestena, mogu levitirati.

Li je naglasio da će projekt vjerojatno igrati važnu ulogu u pripremi za kineske lunarne operacije, omogućujući znanstvenicima da testiraju opremu, te čak i spriječe pogrešne izračune koji bi se mogli pokazati skupima na samom Mjesecu.

Neki eksperimenti kao što je test udarca trebaju samo nekoliko sekundi (u simulatoru). Drugi, poput ispitivanja puzanja, mogu potrajati nekoliko dana, rekao je Li. Napomenuo je i da bi se mogao koristiti i za testiranje radi li 3D printanje na Mjesecu i mogu li lunarna naselja preživjeti na Mjesecu.

Neki eksperimenti provedeni u simuliranom okruženju također nam mogu dati neke važne naznake, poput gdje tražiti vodu zarobljenu ispod površine, rekao je Li.

Bile su potrebne brojne tehničke inovacije da bi se postrojenje napravilo, istaknuo je kineski znanstvenik, napominjući da su magnetske sile potrebne za stvaranje atmosfere toliko jake da mogu rastrgati komponente poput supravodljivih žica i učiniti mnoge metalne komponente beskorisnima.

Na kraju je rekao da će postrojenje, koje je inspirirano eksperimentima levitiranja žabe s magnetom Andrea Geima, biti otvoreno za istraživače iz cijelog svijeta.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti