Japanski znanstvenici tvrde: Želimo li živjeti na Mjesecu ili Marsu, moramo prvo razviti umjetnu gravitaciju

Japanski znanstvenici tvrde kako je nužno razviti ovakav model i u stvarnosti jer još uvijek ne poznajemo sve učinke koje život u niskoj ili nepostojećoj gravitaciji ima na ljudsko tijelo.

Martina Čizmić | 11.07.2022. / 07:58

The Glass s umjetnom gravitacijom (Foto: YouTube/Screenshot)

Želimo li nastaniti druge planete, poput Mjeseca ili Marsa, znanstvenici tvrde da ćemo morati razviti sustav umjetne gravitacije.

Stoga su se znanstvenici na Sveučilištu Kyoto uhvatili ukoštac upravo s tim problemom i u suradnji s tvrtkom Kajima Corporation napravili model potencijalne baze na Mjesecu s umjetnom gravitacijom. Model je predstavljen na konferenciji prošli tjedan, a podsjeća, u najboljem slučaju, na staklenu utopiju.

Kako su pojasnili, njihov se model temelji na mreži umjetne gravitacije. Model koji podsjeća na obrnuti stožac vrtio bi se oko svoje osi, a zahvaljujući centrifugalnoj sili stvarao bi gravitaciju kakvu poznajemo na Zemlji.

Nazvana "The Glass" (Staklo), ova cilindrična arhitektura trebala bi biti visoka oko 400 metara s radijusom od oko 100 metara, a okretala bi se oko svoje osi brzinom od 20 sekundi po rotaciji. To bi, objasnili su znanstvenici, proizvelo gravitaciju poput one na Zemlji u točki na kojoj je radijus najveći.

Sudeći po vizualizaciji koju su predstavili, "The Glass" bi, uz ljudske nastambe, imao i svojevrsna okomita jezera ili rijeke po kojima bi se moglo ploviti, a prikazali su i ptice te biljke koje bi živjele unutar te građevine. Zanimljivo, dodali su i sustav za transport "The Vehicle", koji podsjeća na vlak, a koji bi se kretao s vanjske strane "The Glassa".

Japanski znanstvenici tvrde kako je nužno razviti ovakav model i u stvarnosti jer još uvijek ne poznajemo sve učinke koje život u niskoj ili nepostojećoj gravitaciji ima na ljudsko tijelo. Podsjetimo samo na to da astronauti koji borave u svemiru s vremenom gube na mišićnoj i koštanoj masi.

Slika nije dostupna Znanstvenici ostali iznenađeni: Dug boravak u svemiru i maratonsko plivanje mogu smanjiti srce

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na zabrinjavajuće rezultate istraživanja: Boravak u svemiru ima razoran učinak na kosti astronauta

Ovo je ključno za naše daljnje napredovanje u svemiru. Učinit ćemo sve da ovo istraživanje bude od velikog značaja za čovječanstvo, stoji u objavi za medije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti