Znanstvenici su upravo otkrili najraniju galaksiju koju smo ikad vidjeli

Novootkrivena galaksija uopće ne izgleda onako kako su astronomi do sad mislili da bi galaksije u ranom svemiru trebale izgledat

Martina Čizmić | 31.05.2024. / 11:15

Galaksija JADES-GS-z14-0 (Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Brant Robertson (UC Santa Cruz), Ben Johnson (CfA), Sandro Tacchella (Cambridge), Phill Cargile (CfA))

Jeste li čuli za galaksiju JADES-GS-z14-0? Ako niste, niste jedini. Iako nema upečatljivo ime, ova galaksija ima itekako veliko značenje za znanost.

Naime, novootkrivena galaksija oborila je rekord po svojoj starosti. Znanstvenici procjenjuju da ova galaksija jarke svjetlosti postoji od prije 300 milijuna godina nakon Velikog praska. Što bi ujedno značilo da je najranija galaksija koju su ljudi uspjeli vidjeti.

U siječnju 2024. NIRSpec je promatrao ovu galaksiju, JADES-GS-z14-0, gotovo deset sati, a kada je spektar prvi put obrađen, postojali su nedvosmisleni dokazi da je galaksija doista bila na crvenom pomaku od 14,32, razbijajući prethodni najveći - rekord udaljenih galaksija, pojasnili su astronomi Stefano Carniani sa Scuola Normale Superiore u Italiji i Kevin Hainline sa Sveučilišta Arizona.

Mrtva galaksija JADES-GS-z7-01-QU Astronomi su otkrili novi kozmički misterij koji je nastao u samom praskozorju svemira

Analizom fotografija koje su nastale tijekom promatranja, a zahvaljujući NASA-inom svemirskom teleskopu James Webb, utvrdili su da je galaksija promjera više od 1600 svjetlosnih godina, što bi značilo da joj većina svjetlosti dolazi od mladih zvijezda. No, znanstvenike zanima kako je tako velika i sjajna galaksija nastala samo 300 milijuna godina nakon Velikog praska?

Upravo se ovom galaksijom bave čak tri znanstvena rada, koja još čekaju na reviziju, a može ih se pronaći na interentskom depozitoriju arXiv. Zanimljivo je da sva tri imaju isti zaključak - JADES-GS-z14-0 postoji i izvrsna je početna točka za razumijevanje samog trenutka nastanka svemira.

Snimke spiralnih galaksija svemirskog teleskopa James Webb - 15 FOTO Pogledajte najnovije spektakularne slike spiralnih galaksija koje je snimio teleskop James Webb

Znanstvenici ističu kako je JADES-GS-z14-0 vrlo velka i vrlo svijetla te uopće ne izgleda onako kako su astronomi do sad mislili da bi galaksije u ranom svemiru trebale izgledati. Kako ističu, podaci pokazuju kako većina svjetlosti dolazi od zvijezda, a ne od bljeska svjetlosti iz prostora oko rastuće supermasivne crne rupe.

Analiza njene svjetlosti otkriva prisutnost velike količine prašine i kisika, što je također iznenadilo znanstvenike. Naime, takve teške elemente obično pronalaze unutar zvijezda koje bi zatim eksplodirale. Stoga znanstvenici nagađaju da su u ovoj galaksiji već "živjele" generacije masivnih zvijezda koje su umrle i prije točke od 300 milijuna godina nakon Velikog praska.

Rezultati studija i istraživanja koji su do sad provedeni na ovoj galaksiji sugeriraju da će znanstvenici morati ponovno promisliti o tome što je i kako je izgledao rani svemir.

Djevojka promatra zvijezde Znate li koliko je zvijezda u svemiru? Znanstvenici su pokušali dati odgovor na to pitanje

JADES-GS-z14-0 postaje arhetip ovog fenomena. Zapanjujuće je da svemir može napraviti takvu galaksiju za samo 300 milijuna godina, ističe Carniani.

Izvori za studije: prva, druga, treća

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti