Znanstvenici u SAD-u zabrinuti: Studija pokazala da tamo kruži sedam novih varijanti koronavirusa

Nova američka studija otkriva da SAD-om kola čak sedam novih varijanti novog koronavirusa, a sve imaju istu mutaciju na šiljastom proteinu.

Branimir Vorša | 15.02.2021. / 10:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom posljednjih mjeseci otkriveno je nekoliko novih varijanti koronavirusa, a znanstvenici iz SAD-a u studiji objavljenoj na znanstvenom repozitoriju medRxiv otkrili su pojavu čak sedam novih varijanti u SAD-u s mutacijama koje su prvi put viđene kod varijanti u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Studija upućuje na sedam varijanti novog koronavirusa koje su sve redom dobile mutacije na istim mjestima u svojim genima, što je kod znanstvenika izazvalo zabrinutost zbog toga povećavaju li te mutacije razinu zaraznosti novog koronavirusa.

Programi neovisnog nadzora genoma sa sjedištem u Novom Meksiku i Louisiani otkrili su ubrzan porast 20G (loza B.1.2.) infekcija koje nose Q677P zamjenu u šiljastom proteinu, piše u studiji.

U studiji ne postoji jasan dokaz da ta mutacija utječe na način na koji se bolest COVID-19 širi među ljudima, no nešto se očito događa s tom mutacijom, rekao je za New York Times koautor studije Jeremy Kamil, virolog sa Sveučilišta Louisiana.

Mislim da postoji jasan znak evolucijske koristi, ističe dr. Kamil.

Iznesene su i sugestije da navedena mutacija možda utječe na način na koji virus ulazi u ljudske stanice, iako su znanstvenici naglasili da je za to potrebno još istraživanja.

Tijekom posljednjih mjeseci nekoliko novih varijanti novog koronavirusa otkriveno je diljem svijeta, a najpoznatije su varijante koje dolaze iz Velike Britanije i Južne Afrike, koje su i zaraznije od izvorne verzije novog koronavirusa.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti