Znanstvenici upozoravaju da čak i blagi oblik COVID-19 može uzrokovati neurološke poremećaje

Liječnici koji su proučavali oboljele od COVID-19 primijetili su da čak i oni koji su imali blagi oblik bolesti pokazuju tragove neuroloških poremećaja.

Martina Čizmić | 09.07.2020. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa ne jenjava, a znanstvenici se pokušavaju dogovoriti jesu li neke zemlje već ušle u drugi val koji se očekivao ujesen ili se još bore s ostacima prvog vala. I dok tisuće znanstvenika pokušava pronaći učinkovit lijek i cjepivo protiv novog koronavirusa, liječnici su sve zabrinutiji zbog posljedica koje ova infekcija ostavlja na ljudsko tijelo.

Osim što bolest COVID-19 za neke može biti smrtonosna, oni koji su ju preboljeli još mjesecima se bore s posljedicama koje je ostavila na njihovom tijelu.

Nova studija koja je objavljena u istraživačkom časopisu Brain, fokusirala se na posljedice koje COVID-19 ostavlja na mozak. Liječnici koji su proučavali oboljele od COVID-19 primijetili su da čak i oni koji su imali blagi oblik bolesti, pokazuju tragove neuroloških poremećaja.

Pacijenti, za koje se smatralo da su uspješno preboljeli COVID-19 te su otpušteni kućama s bolničkog liječenja, javljali su o problemima s koncentracijom, smetenošću i čudnom ponašanju. Neki su čak imali halucinacije te su postali nasilni prema obitelji i medicinskom osoblju.

 

 

Znanstvenici su otkrili kako su pacijenti također patili od delirija i psihoza, neki su imali i moždane udare te probleme s perifernim živcima u rukama i nogama.

Posebno zabrinjava pojava akutnog diseminiranog encefalomijelitisa (ADEM), rijetke upalne demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava u kojoj imunološki sustav napada mijelin, ovojnicu koja štiti živce. Ako mijelin nestane ili nije dovoljno debeo, živci gube mogućnost učinkovitog prenošenja informacija što može dovesti čak do paralize ili kognitivnih problema. ADEM se najčešće pojavljuje kod djece nakon virusnih infekcija, no u ovoj studiji pronađen je i kod odraslih osoba koje su preboljele COVID-19.

Znanstvenici koji su radili na studiji ističu kako bi trebalo dodatno proučiti kako COVID-19 utječe na tijelo (posebno mozak) te kakve posljedice može ostaviti čak i u slučajevima blagog oblika bolesti te kod ljudi za koje se smatralo da su izliječeni. Za takav opsežan rad, bit će potrebna suradnja cijelog niza različitih stručnjaka diljem svijeta.

No ovo nije prvi put da su liječnici upozorili na problematične posljedice bolesti COVID-19.

Mozak, ilustracija (Foto: Thinkstock) Preliminarna studija pokazala: Teški oblik COVID-19 može oštetiti mozak

Već ranije otkrili su da pacijenti koji su imali težak oblik bolesti COVID-19 pokazuju znakove oštećenja mozga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti