Znanstvenici upozoravaju na mogući povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u oku nakon COVID-19

Iako je taj broj mali on odražava statistički značajno povećanje od 54 posto u usporedbi sa stopama prije COVID-19.

Hina | 18.04.2022. / 11:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Osobe oboljele od COVID-19 mogu imati povećan rizik od rijetkih krvnih ugrušaka u oku koji ugrožavaju vid mjesecima nakon toga, pokazuje novo američko istraživanje.

Budući da zaraze virusom SARS-CoV-2 povećavaju rizik od začepljenja krvnih žila na drugim mjestima u tijelu, znanstvenici su proučavali gotovo pola milijuna pacijenata oboljelih od COVID-19 kako bi vidjeli hoće li razviti ugruške u venama ili arterijama mrežnice, živčanom tkivu u stražnjem dijelu oka koje prima slike i šalje ih u mozak.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili: Naši geni određuju hoćemo li razviti teški oblik COVID-19 ili ne

Tijekom šest mjeseci praćenja kod 65 pacijenata razvila se okluzija vene u mrežnici.

Iako je taj broj mali on odražava statistički značajno povećanje od 54 posto u usporedbi sa stopama prije COVID-19, prema izvješću objavljenom u medicinskom časopisu JAMA Ophthalmology.

Ugrušci retinalnih arterija bili su 35 posto češći nakon COVID-19 nego prije pandemije, no ta je razlika možda bila posljedica slučajnosti, zaključili su znanstvenici.

Slika nije dostupna Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome bolesti COVID-19 za nekoliko sati

Ugrušci su se najčešće javljali u bolesnika s drugim stanjima koja su povećala rizik od problema s krvnim žilama, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

Čini se da rizik od ugrušaka nije povezan s ozbiljnošću zaraze koronavirusom.

Studija ne može dokazati da je COVID-19 uzrokovao ugruške u očima tih pacijenata, istaknuli su znanstvenici, rekavši da su potrebne veće studije kako bi razjasnile to pitanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti