Znanstvenici upozoravaju na rekordno nisku razinu morskog leda na Antarktici

Antarktički morski led vjerojatno se prošlog tjedna smanjio na rekordno nisku razinu, objavili su američki znanstvenici u ponedjeljak, što je najmanja količina u 45 godina vođenja satelitskih zapisa.

Hina | 28.02.2023. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nacionalni centar za snijeg i led (NSIDC) na Sveučilištu Colorado Boulder objavio je da je antarktički morski led 21. veljače pao na 1,79 milijuna četvornih kilometara.

To je manje od prethodnog negativnog rekorda iz 2022. za 136.000 četvornih kilometara.

Zagrijavanje oceana, ilustracija Oceani ponovno oborili rekorde: Apsorbiraju višak topline iz atmosfere i zagrijavaju se najviše do sad

Znanstvenici NSIDC-a naglasili su da objavljeni podatak nije konačan budući da je daljnje topljenje leda u kasnoj sezoni još uvijek moguće. Rekli su da će objaviti konačni broj o veličini leda početkom ožujka.

Topljenje morskog leda izlaže valovima i višim temperaturama deblje ledene ploče koje podupiru tlo Antarktike.

Topljenje morskog leda nema vidljiv utjecaj na razine mora jer je led već u oceanskoj vodi.

Morski led okružuje ogromne ledene ploče Antarktike, produžetke slatkovodnih ledenjaka koji prijete katastrofalnim porastom razine mora tijekom stoljeća ako se nastave topiti kako globalna temperatura raste.

Odgovor Antarktike na klimatske promjene razlikuje se od odgovora Arktika, rekao je Ted Scambos, viši znanstveni suradnik na istraživačkom institutu za znanosti o okolišu CIRES.

Silazni trend morskog leda može biti signal da globalno zatopljenje konačno utječe na plutajući led oko Antarktike, ali trebat će još nekoliko godina da budemo sigurni u to, rekao je Scambos.

Antarktički ciklus prolazi kroz značajne godišnje varijacije - topljenjem tijekom ljeta i zaleđivanjem zimi.

Kontinent u zadnja četiri desetljeća nije doživio brzo otapanje koje je pogodilo ledene ploče Grenlanda i Arktika zbog globalnog zatopljenja.

No tempo topljenja od 2016. izaziva zabrinutost da bi mogao prevladati značajni silazni trend.

Ledenjak sudnjeg dana Znanstvenici proučavaju tragove kretanja razine mora uz pomoć zanimljivog pomagača

Topljenje morskog leda je problem jer pomaže ubrzavanju globalnog zagrijavanja.

Kada se bijeli morski led, koji odbija do 90 posto sunčeve energije natrag u svemir, zamijeni tamnim, nezaleđenim morem, voda umjesto toga apsorbira sličan postotak sunčeve topline.

Globalno, prošla je godina bila peta ili šesta najtoplija zabilježena unatoč utjecaju hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti