Znanstvenici proučavaju tragove kretanja razine mora uz pomoć zanimljivog pomagača

Autori istraživanja kažu da njihova otkrića upućuju na to da čak i uz globalno zagrijavanje od 1,5 °C, što je najambiciozniji cilj prema globalnom Pariškom sporazumu o klimi, ledena ploča zapadne Antarktike može biti osuđena na kolaps.

Hina | 06.02.2023. / 10:44

Ledenjak sudnjeg dana
Ledenjak sudnjeg dana (Foto: Afp)

Geni posebne vrste hobotnica sadržavaju ''zapise'' o otapanju ranije antarktičke ledene ploče, a saznanja povećavaju strahove od toga što bi sljedeće otapanje moglo donijeti, piše britanski Guardian.

Duboko u DNK-u antarktičke Turquetove hobotnice znanstvenici su možda otkrili glavni trag o budućoj sudbini ledenog pokrivača kontinenta – što budi strahove da bi globalno zagrijavanje moglo uskoro pokrenuti brzo otapanje.

Znanstvenici koji se bave klimom pokušavaju otkriti je li se ledena ploča potpuno urušila tijekom zadnjeg "međuledenog" razdoblja prije oko 125.000 godina, kada su globalne temperature bile slične današnjima.

Slika nije dostupna UNESCO upozorio: Trećina ledenjaka zaštićenih kao svjetska baština nestat će do 2050.

Ledena ploča sadrži dovoljno vode da podigne razinu mora za 3 do 4 metra uz strah da bi je globalno zagrijavanje moglo uskoro gurnuti prema brzom otapanju, što bi zabetoniralo porasle razine mora tijekom stoljeća.

Tim od 11 znanstvenika, uključujući biologe, genetičare, stručnjake za ledenjake, računalne znanstvenike i modelare ledenih ploča, proučavao je genetiku Turquetove hobotnice, vrste koja živi oko antarktičkog kontinenta oko četiri milijuna godina.

Genski uzorci uzeti su od 96 hobotnica prikupljenih tijekom tri desetljeća s cijelog kontinenta.

DNK hobotnice sadrži zapise o prošlosti, uključujući kako i kada su se različite populacije kretale i miješale, razmjenjujući genski materijal.

Znanstvenici su otkrili jasne znakove da su se prije oko 125.000 godina neke populacije hobotnica na suprotnim stranama ledene ploče zapadne Antarktike pomiješale, a jedini vjerojatni put bio je morski put između južnog Weddellova mora i Rossova mora.

Pasterze U 2022. topljenje ledenjaka Pasterze u Austriji četiri puta brže od prosjeka

To se moglo dogoditi samo ako se ledena ploča potpuno urušila, rekla je dr. Sally Lau, genetičarka sa Sveučilišta James Cook koja je vodila istraživanje.

Rekla je da se informacije o promjenama u DNK-u hobotnice mogu koristiti kao sat, omogućujući da se točno odredi razdoblje kada su se hobotnice u južnom Weddellovu moru i Rossovu moru miješale.

Profesor Nick Golledge, koautor istraživanja sa Sveučilišta Victoria u Wellingtonu na Novom Zelandu, rekao je da je razlog za veliku zabrinutost to što kada ledena ploča dosegne prekretnicu, topljenje postaje "samoodrživo" i nastavit će se najmanje stoljećima.

Rekao je da je ruta koju su hobotnice koristile otprilike 1500 do 2000 metara ispod vrha sadašnjeg ledenog pokrivača. Taj bi kanal bio dubok oko tisuću metara, ali plići bliže rubu.

To je velik dio oceana i značajan morski put kroz koji organizmi mogu proći, rekao je.

Ledenjak sudnjeg dana Ledenjak na Antarktici veličine Floride jedva se "noktima" drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Rekao je da u posljednja dva desetljeća stopa gubitka leda na zapadu Antarktike raste.

Prema zadnjoj procjeni UN-a, temperature tijekom posljednjeg međuledenog razdoblja bile su između 0,5 °C i 1,5 °C toplije od razdoblja neposredno prije industrijske revolucije.

Razina mora bila je između pet i deset metara viša nego danas.

Autori istraživanja hobotnica kažu da njihova otkrića upućuju na to da čak i uz globalno zagrijavanje od 1,5 °C, što je najambiciozniji cilj prema globalnom Pariškom sporazumu o klimi, ledena ploča zapadne Antarktike može biti osuđena na kolaps.

Profesor Nathan Bindoff, oceanograf i stručnjak za Antarktiku na Sveučilištu Tasmanije, rekao je da uz tako visoke razine mora znanstvenici vjeruju da je topljenje ledene ploče zapadne Antarktike moralo pridonijeti porastu razine mora.

Slika nije dostupna Nestao u četiri godine: Ogromni ledenjak koji je u ocean otpuštao 1,5 milijardi tona slatke vode dnevno - više ne postoji

Bindoff, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je da je korištenje DNK-a hobotnice posljednji način na koji bi pomislio dobiti dokaze o velikim promjenama razine mora koje proizlaze iz kolapsa ledene ploče zapadne Antarktike.

U najnovijem izvješću UN-a o klimi, prema Bindoffu, upravo je veza visoke razine mora s ledenim pokrovom zapadne Antarktike jedno od najneizvjesnijih područja.

Rekao je da oko 670 milijuna ljudi trenutačno živi u nizinskim područjima diljem svijeta, a daljnjih 65 milijuna u malim otočnim državama.

Ovo istraživanje još je jedan dokaz koji smanjuje neizvjesnost o tome kako se ova ledena ploča razvijala u prošlosti i to je ključno za naše razmišljanje o budućnosti.

Profesor Richard Alley, vodeći stručnjak za ledenu ploču na sveučilištu Penn State, rekao je da, iako postoje dokazi da se ledena ploča urušila prije više milijuna godina, još uvijek nisu sigurni je li ledena ploča otopljena tijekom posljednjeg međuledenog razdoblja.

Opisao je istraživanje hobotnice kao "zanimljivo i važno" i rekao da je ojačalo argumente za gubitak ledenog pokrivača tijekom posljednjeg međuledenog razdoblja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti