Znanstvenici upozoravaju: Nova verzija koronavirusa je zaraznija, ali ne koliko smo prvotno mislili

Uz "britansku" i "južnoafričku" verziju, pojavila se i "nigerijska" verzija koronavirusa.

Martina Čizmić | 24.12.2020. / 12:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova verzija koronavirusa koja se širi Velikom Britanijom, ali i drugim europskim zemljama čini se zaraznijom i vjerojatno će dovesti do većeg broja hospitaliziranih pacijenata, a onda i do većeg broja smrti, pokazala je nova studija provedena u Velikoj Britaniji.

Prema informacijama koje su tek objavljene, "britanska" varijanta 56 posto je zaraznija od ostalih verzija novog koronavirusa. Iz Centra za matematičko modeliranje zaraznih bolesti pri Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, koji je proveo istraživanje, ističu kako zasad nema dokaza da nova varijanta uzrokuje ozbiljniji oblik bolesti COVID-19.

Znanstvenici su već ranije upozorili kako nova "britanska" varijanta ima više od 20 mutacija u sebi, zbog čega se pojavila bojazan da je virus toliko mutirao da cjepiva protiv COVID-19 neće biti dovoljno učinkovita protiv njega. No to zasad nije potvrđeno.

U međuvremenu je otkrivena još jedna nova mutirana verzija koronavirusa, i to u Nigeriji. Kako su objavile vlasti u toj afričkoj zemlji, verzija P681H razlikuje se od onih pronađenih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

No za razliku od ranije spomenutih verzija, "nigerijska" se nije pokazala zaraznijom od originalnog novog koronavirusa. Ali nigerijski znanstvenici ističu kako im treba još vremena ne bi li utvrdili točno po čemu se sve novootkrivena varijanta razlikuje od ostalih.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti