Obnavljanje normalne mobilnosti stanovništva u "regijama bez COVID-a" poput Kine uzrokovalo bi oko 2 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, a ključ za kontrolu virusa je razvoj cjepiva koja bolje sprječavaju zarazu, utvrdili su kineski znanstvenici.

Kineska ograničenja koja su posljedica politike nulte tolerancije prema bolesti COVID-19 pod sve većim su povećalom posljednjih tjedana dok je Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara i koristi sveobuhvatna ograničenja kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraznije varijante omikron.

Kineski znanstvenici i stručnjaci za javno zdravstvo ponovili su da je potrebno održavati stroge kontrole, rekavši da su rizici prijenosa previsoki i da bi masovna infekcija predstavljala nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sustav.

Znanstvenici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu učinkovitost" postojećih cjepiva - CoronaVac u slučaju Čilea i Pfizer i Oxford/AstraZeneca u Britaniji.

Procijenili su da je početna učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti bila 68,3 posto. Početna učinkovitost postojećih cjepiva protiv smrti bila je 86 posto.

Procjena učinkovitosti protiv infekcije temelji se na britanskim podacima, a djelotvornost protiv simptomatske bolesti i smrti temelji se na podacima studije o Sinovacovom CoronaVacu u Čileu.

No, čak i uz globalnu stopu cijepljenja od 95 posto, ako se mobilnost stanovništva vrati na razinu iz 2019., znanstvenici su procijenili da bi sve regije s nultom stopom bolesti COVID-19 zabilježile više od 234 milijuna infekcija unutar jedne godine, uključujući 64 milijuna simptomatskih slučajeva te 2 milijuna smrtnih slučajeva.

Ljudska rasa bi trebala nastaviti razvijati cjepiva i istraživati ​​nove načine poboljšanja zaštite koju pružaju cjepiva od infekcije kako bi eliminirala COVID-19 na globalnoj razini, rekao je tim kineskih znanstvenika u radu objavljenom u petak u tjednom biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC).

Kako bi se nakon vraćanja normalne mobilnosti stanovništva smanjila incidencija bolesti COVID-19 na razinu one kod gripe, učinkovitost cjepiva protiv infekcije potrebno je povećati na 40 posto, a učinkovitost protiv simptomatske bolesti na 90 posto, rekli su.

Rekli su da je važnije da nova cjepiva budu učinkovita protiv infekcije nego protiv simptomatske bolesti ili smrti.

Ključ za kontrolu bolesti COVID-19 leži u razvoju i širokoj upotrebi cjepiva koja su učinkovitija u sprječavanju infekcije, rekao je tim.

Kina je jedino veliko gospodarstvo koje se drži politike nulte tolerancije prema COVID-u unatoč upozorenjima da bi to moglo naštetiti gospodarskom rastu.

Drugi, poput Singapura, Australije i Novog Zelanda, napustili su strategiju u korist onoga što kreatori politike nazivaju "učenjem života s bolesti COVID-19".

Kina u okviru nulte tolerancije prema COVID-u nastavlja zatvarati čitave gradove, a posljednji je Baise u južnoj regiji Guangxi.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održavaju se u "zatvorenom" balonu koji su neki sportaši označili kao pretjeranu mjeru.

Prije smo mislili da bi se COVID-19 mogao suzbiti cjepivima, ali sada se čini da ne postoji jednostavna metoda za njegovo suzbijanje osim sveobuhvatnih mjera, rekao je glavni epidemiolog CCDC-a Wu Zunyou u nedjelju za Global Times Komunističke partije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju