Znanstvenici utvrdili koja aktivnost najviše povećava rizik od zaraze COVID-19 i nije ona na koju biste prvo pomislili

Koristeći podatke mobilnih telefona 98 milijuna ljudi, znanstvenici su utvrdili da je oko 10 posto lokacija bilo povezano s više od 80 posto slučajeva zaraze koronavirsuom.

Hina | 18.12.2020. / 14:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vrijeme provedeno u barovima ili restoranima povećava rizik zaraze koronavirusom, objavili su francuski znanstvenici, a pozivanje prijatelja ili obitelji na objed u vlastiti dom također igra ključnu ulogu u širenju zaraze.

Najnovije istraživanje predstavlja dodatni dokaz da su druženja i odlasci u restorane mnogo opasniji od drugih aktivnosti poput korištenja javnog prijevoza ili kupovine, piše francuska novinska agencija Afp.

Rezultati istraživanja objavljeni su u trenutku dok se Europa i SAD nose s rastućim brojem oboljelih od bolesti COVID-19 na početku sezone blagdana koju uobičajeno obilježavaju zabave i obiteljska okupljanja.

Znanstvenici francuskog instituta Pasteur istražili su po kojim se faktorima poput profesije, načina prijevoza, mjesta koja se obilaze, razlikuju osobe koje su se zarazile koronavirusom od onih koje nisu.

Uočili smo da je povećani rizik povezan s odlascima u barove i restorane, kazao je autor istraživanja Arnaud Fontanet, epidemiolog i član znanstvenog vijeća koje savjetuje vladu.

Studija još nije prošla znanstvenu recenziju.

Istraživanje je provedeno u listopadu i studenome tijekom početnog razdoblja ograničenja kretanja, a potom i tijekom strožih mjera ograničenja u kojima su mnogi lokali djelomično ili potpuno zatvoreni.

Fontanet je kazao za AFP da je, zbog toga što barovi i restorani nisu radili na uobičajeni način, bilo teško precizno utvrditi njihovu ulogu u širenju bolesti i priznao je da je zatvaranje tih djelatnosti osjetljivo pitanje.

Francuske kavane i restorani ostali su zatvoreni čak i nakon što su ranije ovog tjedna na razini čitave države ukinuta mnoga ograničenja.

Znanstvenici su u okviru istraživanja ispitali 3400 osoba zaraženih koronavirusom te još 1700 onih koji se nisu zarazili.

Utvrdili su da su odlasci u restorane, barove ili teretane povezani s povećanim rizikom zaraze, dok korištenje javnog prijevoza i odlasci u trgovine nisu povezani s povećanim rizikom.

Zdravstvene vlasti širom svijeta savjetuju ljude da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima su gužve, a sve je veće suglasje među znanstvenicima da se novi koronavirus može širiti u finim oblacima čestica poznatim kao aerosoli koji se akumuliraju u loše prozračenim prostorima.

Istraživanje koje je u rujnu proveo Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdilo je da su dvostruko veći izgledi da su odrasle osobe, pozitivne na koronavirus, bile u restoranu na objedu u prethodna dva tjedna u odnosu na osobe s negativnim rezultatom na koronavirus.

U studenome prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature na restorane, teretane i kafiće otpadalo je najviše infekcija koronavirusom u SAD-u.

Koristeći podatke mobilnih telefona 98 milijuna ljudi, znanstvenici su utvrdili da je oko 10 posto lokacija bilo povezano s više od 80 posto slučajeva zaraze koronavirusom.

Francusko istraživanje koje je vodio Fontanet nastojalo je odrediti različite okolnosti zaraze proučavanjem podataka zdravstvenog osiguranja o 25.600 zaraženih osoba.

Utvrdili su da "objedi igraju središnju ulogu u tim zarazama" jer ljudi sjede blizu jedni drugima bez maski.

Privatna okupljanja, obitelji, prijatelji glavni su izvor zaraze, kaže Fontanet, nema razlike između objeda s prijateljima u vlastitoj kući i odlaska u restorane.

Znanstvenici ističu važnost organiziranja takvih okupljanja na najsigurniji mogući način kako bi se tijekom blagdana zaštitile najranjivije skupine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti