Znanstvenike ''oduševio'' novi tretman koji vraća vid slijepim miševima

Kako napominju znanstvenici, ti rezultati sugeriraju da se liječenjem retinoidim može obnoviti vid i kod odraslih miševa, a možda i kod odraslih ljudi.

Martina Čizmić | 12.10.2022. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Mozak je definitivno jedan od najfascinantnijih organa. Koliko god ga znanstvenici proučavali, uvijek ih uspjeva iznenaditi svojim mogućnostima.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija ostali su iznenađeni kad su otkrili da je njihov novi tretman, omogućio vraćanje vida odraslim miševima. Kako su naveli u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, nakon primjene tretmana, odrasli miševi koji su rođeni slijepi, mogli su vidjeti.

Slika nije dostupna Revolucionarna inovacija znanstvenika: Jednom injekcijom uspjeli paraliziranim miševima vratiti mogućnost kretanja

Miševi su rođeni s rijetkim poremećajem mrežnice oka koji se javlja kod ljudi, a koji je poznat kao Leberova kongenitalna amauroza (LCA) i koja često uzrokuje sljepoću ili ozbiljno oštećenje vida od rođenja. Iako znanstvenici nisu u potpunosti sigurni što uzrokuje taj poremećaj, sumnjaju da do nejga dolazi mutacijom gena povezanih s mrežnicom, a koji su odgovorni za osjetljivost mrežnice na svjetlost.

Znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći tretman kojim bi se obnovili oštećeni fotoreceptori i tako povratio vid osobama koje pate od ovog poremećaja. Do sad su iskušali cijeli niz različitih tretmana, s različitim uspjesima, a najučinkovitijim se pokazalo ubrizgavanje sintetskih tretmana retinoidima direktno u oko kod djece. Takva je terapija najučinkovitija kod onih koji imaju mutacije na štapićastim fotoreceptorima (stanicama na stražnjem dijelu oka koje registriraju svjetlo i pretvaraju ga u električne signale koji se šalju u mozak).

Do sad se vjerovalo kako se vizualni sustav mozga formira i jača tijekom određenih razdoblja u djetinjstvu. Smatralo se da nije moguće ispraviti nedostatke u vidu u kasnijoj fazi života. No, istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija to bi moglo promijeniti.

Slika nije dostupna Može li se ova metoda primijeniti i na ljude? Znanstvenici produljili životni vijek miševa za 23 posto

Oni su odraslim miševima s urođenim poremećajem mrežnice davali sintetski retinoid tijekom sedam dana kako bi vidjeli je li moguće ostvariti kakav napredak kod odraslih jedinski. Konačni rezultat ih je iznenadio.

Tretman je bio uspješan u djelomičnom vraćanju osjetljivosti na svjetlo. Utvrdili su da je samo devet dana nakon tretmana, aktivirano puno više neurona u vidnom korteksu nego što je to bio slučaj prije tretmana.

Kako napominju znanstvenici, ti rezultati sugeriraju da se liječenjem retinoidim može obnoviti vid i kod odraslih miševa, a možda i kod odraslih ljudi.

Iskreno govoreći, bili smo oduševljeni koliko je ovaj tretman obnovio moždane veze zadužene za vid, istaknuo je neurobiolog Sunil Ghandi sa Sveučilišta Kalifornija.

Vid uključuje više od netaknute i funkcionalne mrežnice. Ono počinje u oku, koje šalje signale kroz cijeli mozak. U središnjim krugovima mozga zapravo nastaje vizualna percepcija, dodaje Ghandi.

Studija je provedena samo među miševima, ali ovo otkriće navodi neuroznanstvenike na pomisao da bi kritični prozor za ljudski vizualni sustav mogao biti i veći nego što se prije pretpostavljalo. Drugim riječima, nedostatak vida u djetinjstvu ne znači nužno da se vid nikada ne može vratiti u odrasloj dobi.

Slika nije dostupna Mogu li trajni zubi ponovno narasti? Početna istraživanja japanskih znanstvenika dala su zanimljive rezultate

Iako su rezultati impresivni, Ghandi i njegov tim ističu kako su potrebna daljnja istraživanja prije no što se bilo kakva terapija može primijeniti na ljudima. Ali, dodaje Ghandi, potencijal postoji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti