Znate li da se može i "razgovarati s Mjesecom"?

Sudionici projekta SisterMoon live MoonBounce mogli su poslati rečenicu u svemir, a ona bi se "odbila" od Mjeseca i vratila na Zemlju.

Martina Čizmić | 16.05.2019. / 18:26

Izabel Jelenić i Martine-Nichole Rojina (Foto: Infobip)

U sklopu konferencije #MTFPula na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran je SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Infobipovci Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić iskoristili su priliku i poručili „We are just starting“. Slavna rečenica putovala je kroz svemir brzinom svjetlosti više od 369,009 km i vratila se natrag na radio valovima u 2,5 sekunde.

Martine-Nicole Rojina koristi jedan od prvih astronomskih radio teleskopa u svijetu, DWINGELOO TELESCOP kako bi snimila ljudski glas, muzičke instrumente i art-zvukove kako se reflektiraju s površine Mjeseca. U projektu naziva SISTERMOON surađuje sa stručnjacima za radio valove Harryjem Keizerom i Jan Von Muijlwijkom iz zaklade CAMRAS koji iz kabine DWINGELOO teleskopa odašilju zvuk iz Sjeverne Nizozemske.

Spoj umjetnosti, tehnologije i znanosti oduvijek mi je bila bitna. Kad smo otkrili ovu tehnologiju što sve može, pokrenula sam SisterMoon projekt kako bi ljude zainteresirali za znanost i pružili im mogućnost da probaju nešto novo i nesvakidašnje. U Puli je poruke na Mjesec poslalo šezdestak ljudi i reakcije su odlične. Sada idemo dalje na Starmus V festival, jedan od najvećih međunarodnih festivala za znanost, tehnologiju i umjetnost, a posebno me veseli što će nam se tamo pridružiti i Appolo astronauti koji su hodali po površini Mjeseca, rekla je Martine.

Sveučilište Jurja Dobrile - Znanstveno tehnološki institut VISIO postali su tako suorganizatori #MTFPula. Na samom događanju printali su 3D-u signale koji su se odbijali s površine Mjeseca, a posebno programirane robotske ruke ispisivale su zvučne zapise radio valova.

Zahvaljujući ovoj suradnji, pomakli smo granice prema vrlo aktivnom području spajajući moderne 3D tehnologije i startupove pulskog sveučilišta. Suradnja s uspješnim privatnim firmama trend je koji slijedimo na Znanstveno – tehnološkom institutu VISIO omogućavajući našim studentima kreiranje projekata s kojima vjerujem da ćemo svakako kreirati i zanimanja budućnosti, rekao je Sven Maričić, pomoćnik Rektora za nove tehnologije Svečilišta u Puli.

Podsjetimo, Infobip je ugostio Music Tech Fest, zajednicu koja sveukupno broji više od 6000 znanstvenika i inovatora iz cijelog svijeta, a koja uključuje inovatore iz NASA-e, inženjere zvuka i slike, stručnjake umjetne inteligencije i IoT-a. Nakon gostovanja u gradovima poput Pariza, Stockholma, Berlina, MTFLabs inovacijski laboratoriji, organizirani su po prvi puta u Hrvatskoj, na Infobipovom kampusu Pangea u Vodnjanu.

Suradnju s MTF-om pokrenuli smo iz želje da našim zaposlenicima omogućimo da unaprijede svoja znanja radeći sa svjetski priznatim inovatorima na kreativan način. Kontinuirano učenje i ulaganje u znanje bitna je odlika naše Infobip kulture. Bitno nam je da u svemu što radimo uključimo lokalnu zajednicu, zato smo kao goste pozvali prijatelje Infobipa iz cijele Hrvatske koji se bave novim tehnologijama te članove lokalne akademske zajednice. Drago nam je što se u program uključilo i Sveučilište u Puli, rekao je Silvio Kutić, CEO Infobipa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti