Osam stvari koje trebate napraviti ako želite spriječiti da vam ukradu podatke s mobitela

Štitite li svoje podatke na pametnom telefonu dovoljno? Ili mislite da vaši podaci nemaju vrijednost? Razmislite ponovno.

Martina Čizmić | 22.09.2019. / 10:17

Neugodno iznenađenje (Foto: Getty images)

Pametni telefoni neizostavan su dio naših života. Mogli bismo čak reći da su postali središnji dio jer u njima pohranjujemo gotovo sve. Od poruka i važnih telefonskih brojeva, do fotografija, lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično.

No iako su nam veoma važni (a toga postanemo svjesni tek kad prestanu raditi ili ih izgubimo), činjenica je da pametne telefone ne štitimo dovoljno.

Prema istraživanju koje je proveo američki Pew centar, gotovo 30 posto korisnika pametnih telefona ne koristi nikakvu tehniku za zaključavanje zaslona. A to je prvi korak u zaštiti privatnosti i podataka koje imaju pohranjene.

Dakle, prvi korak u zaštiti pametnog telefona i podataka na njemu jest uključivanje zaključavanja ekrana. Tehniku možete odabrati sami - od PIN-a ili lozinke, preko uzorka koji iscrtavate na ekranu ili nešto jače biometrijske zaštite koja uključuje prepoznavanje lica ili otiska prsta.

iPhone Noćna mora korisnika Appleovih telefona: Hakeri su imali pristup svim tajnama vlasnika iPhonea

Zaključavanjem ekrana otežati ćete pristup svojim podacima i izbjeći situaciju u kojoj bi netko mogao iskoristiti priliku kad niste uz telefon i poslužiti se njime.

Drugi korak vjerojatno će teško pasti svima koji su stalno u pokretu, ali zaista bi trebalo izbjegavati punjenje pametnog telefona na javnim mjestima za punjenje poput onih na aerodromima ili u javnom prijevozu. Naime, ako se priključujete direktno u USB utor, ta veza ne služi samo za punjenje pametnog telefona, već se može iskoristiti za razmjenu podataka. Baš kao i kad se spojite na računalo ili drugi telefon. Ako tu činjenicu iskoriste i hakeri, mogli bi veoma lako pristupiti svim vašim podacima na telefonu za koje mislite da su sigurni.

Zato sljedeći put radije ponesite sa sobom dodatnu bateriju ili se barem pobrinite da su postavke na vašem telefonu stavljene na "samo punjenje", a ne i razmjenu podataka.

Još je jedan način za zaštitu podataka na pametnom telefonu i dvostupanjska autentifikacija. Iako se mnogima taj "dodatni korak" može činiti kao gnjavaža, on je zapravo veoma važan. Čak i ako netko uspije "probiti" lozinku vašeg računa, upisivanje drugog identifikacijskog podatka vjerojatno će ga zaustaviti.

Pametni telefon u društvu (Foto: Huawei)

Posebnu pozornost trebalo bi obratiti na redovno ažuriranje operativnog sustava i aplikacija na telefonu. Iako mnogi korisnici to doživljavaju kao gnjavažu, redovito ažuriranje sustava ima nekoliko važnih uloga. Prije svega, donosi korisnicima najnovije mogućnosti i štiti ih od sigurnosnih propusta. Osim toga, ažuiranje operativnog sustava može čak i poboljšati rad samog pametnog telefona, pa čak i produljiti trajanje baterije.

Za dodatnu zaštitu isključite Wi-Fi i Bluetooth kad ih ne koristite. Brojni korisnici jednostavno imaju uključene sve načine povezivanja kako bi se njihov uređaj automatski povezao s prvom dostupnom mrežom ili bežičnim slušalicama. No hakeri mogu iskoristiti činjenicu da je taj kanal otvoren kako bi upali u vaš uređaj. Dovoljno je da "otvore" bežičnu mrežu i svi pametni telefoni koji su u blizini pokušat će se prijaviti na tu mrežu.

Posebnu pozornost obratite i na povezivanje putem Bluetootha jer ako se povežete s krivim uređajem, haker će imati slobodan pristup vašim podacima, a vi toga nećete biti svjesni.

Malware (Foto: Thinkstock) Google upozorava: Neki Androidi dolaze s neželjenim gostima

Korisnici iPhonea trebali bi biti oprezni kad koriste opciju AirDrop dijeljenja dokumenata i isključiti ju kad ne šalju ili ne primaju dokumente. Jer ako je AirDrop stalno uključen, netko bi mogao iskoristiti tu mogućnost i na vaš uređaj poslati zlonamjernu aplikaciju ili zloćudni kod.

Dijelite li svoj mobilni internet s drugim uređajima putem hotspota, vodite računa da je ta veza dodatno zaštićena enkripcijom. Ne samo da ćete tako spriječiti da se stranac koristi vašim internetom već ćete i zaštititi podatke koje šaljete i primate putem te veze. I baš kao i kod Bluetootha i Wi-Fija, kad ga ne trebate i ne koristite, isključite hotspot.

I na kraju, pobrinite se da vam je uključena opcija "Pronađi moj telefon" (obično se nalazi u postavkama telefona) te da znate kako ju koristiti. Naime, tako ćete, u slučaju gubitka telefona, lakše moći vidjeti njegovu trenutačnu lokaciju, poslati poruku "nalazniku" ili jednostavno na daljinu obrisati podatke i tako spriječiti da netko iskoristi vaše podatke u svoju korist.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti