Znate li što je elektroničko nasilje i kako ono može utjecati na djecu?

U MUP-u ističu da je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja.

Hina | 25.05.2020. / 12:04

Zlostavljanje na internetu (Foto: Guliver/Thinkstock) (Foto: Guliver/Thinkstock)

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch-#NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 europske zemlje, aktivno pridružila i hrvatska policija.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a u cilju njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe (online grooming).

Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje, o potencijalnim opasnostima virtualnog svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) ističu da je pogotovo sada u doba pandemije koronavirusa, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama, potrebno osvijestiti taj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora.

Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. U MUP-u ističu da je stoga potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja.

Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih.

Stoga MUP u kampanji #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot, daje savjete djeci i mladima da ostanu sigurni dok putuju prostranstvima virtualnog svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti