Znate li što je "Googleovo groblje" i tko tamo "počiva"?

Uz ime svakog "pokojnika" stoji otkad dokad je djelovao, čemu je služio i kad je prestao s radom.

Martina Čizmić | 15.01.2024. / 12:34

Groblje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Otkako je prije više od 25 godina Google stupio na svjetsku scenu, većina je ljudi to ime povezivala s tražilicom i pretraživanjem interneta. Čak je izraz guglanje ušao u svakodnevni govor.

No tijekom tih 25 godina tvrtka Google imala je cijeli niz usluga i proizvoda kojim su željeli privući nove korisnike i pružiti nešto novo svijetu.

I dok su neki proizvodi poput Androida ili YouTubea preživjeli, gomila njih nije. Točnije, Google je čak i prilično poznat po tome da lansira neku uslugu, a onda je nakon svega nekoliko godina (ili čak mjeseci) jednostavno ukine jer je korisnici nisu prihvatili onako kako je bilo zamišljeno.

Da je "groblje" Googleovih proizvoda već zavidne veličine, možda najbolje pokazuje web-stranica "Killed by Google" koja na jednom mjestu okuplja upravo sve Googleove proizvode koji su jednom živjeli, ali su u međuvremenu ukinuti.

Prema trenutačnom popisu, dosad ih je ukinuto čak 293. Neke su zauvijek otišle u povijest. Druge su pak dobile novo ime i pridružene nekoj drugoj usluzi.

Uz ime svakog "pokojnika" stoji otkad dokad je djelovao, čemu je služio i kad je prestao s radom.

Ono što nije navedeno jesu "ožalošćeni", odnosno koliko je korisnika usluga imala u trenutku gašenja. No, bez obzira na to, zgodno se podsjetiti što nam je Google sve nudio tijekom godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti