Znate li što sve Google zna o vama? Evo kako to možete otkriti

Znate li što zapravo Google zaista zna o vama? Ukratko, mnogo.

Martina Čizmić | 12.02.2018. / 10:40

Ilustracija, žena s laptopom (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Koristite li Google za pretraživanje, Chrome za pregledavanje stranica, Gmail za primanje pošte ili Androidov pametni telefon, vjerojatno ste ostavili gomilu osobnih (i ne tako osobnih) podataka na raspolaganje Googleu (odnosno Alphabetu).

No znate li što zapravo Google zaista zna o vama? Ukratko – mnogo. Jer Google od svojih korisnika prikuplja velike količine podataka – povijest pretraživanja, lokaciju na kojoj se nalaze, stranice koje posjećuju... A sve kako bi poboljšali uslugu i što je moguće više prilagodili oglašavanje interesima korisnika.

Moglo bi vas iznenaditi koliko ste zapravo osobnih i identifikacijskih podataka prepustili Googleu, a da toga niste ni bili svjesni.

Ne vjerujete nam? Zavirite s nama u "svoj profil" na Googleu i nemojte reći da vas nismo upozorili.

Želite li pregledati sve podatke koje Google ima o vama, jednostavno posjetite stranicu koja se zove "My Account" (Moj račun). Ulogirajte se svojim Google računom i možete početi pregledavati sve podatke koje Google ima o vama. Kliknete li na "My Activity" (Moja aktivnost), možete vidjeti gotovo sve što ste radili na internetu, a ima veze s vašim Google računom.

Čak i ako mislite da ste poznavatelj postavki privatnosti i držite se svih smjernica, bacite oko. Iznenadit ćete se što vam je sve promaklo, a i imat ćete priliku dodatno podesiti postavke kako biste ograničili koje podatke Google pohranjuje.

Google My Activity (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Aktivnosti na webu i u aplikaciji

Bez obzira na koji preglednik koristite, ako prilikom pretraživanja upit upisujete u Google, on će negdje biti pohranjen. Ako ste pri tome ulogirani u svog Google račun, svaka vaša pretraga (bila ona u pregledniku ili nekoj od Googleovih aplikacija) biti će pohranjena u vašem profilu.

Kako biste pristupili tim podacima i, što je još važnije, obrisali one koje ne želite dijeliti s Googleom, ulogirajte se u "My Activity". Tamo ćete pronaći povijest pretraživanja, pregleda karata, YouTubea, ali i vijesti koje ste pretraživali na Googleu.

Zaustavite praćenje

Kako biste Googleu ograničili koje podatke o vama može pohranjivati, a koje ne, morati ćete otići u "My Account" i pod "Personal info & privacy" (Osobne informacije i privatnost) odabrati "Manage your Google activity" (Upravljanje vašim Google aktivnostima).

Potom, odaberite "Activity controls" (Kontrolu aktivnosti) i dobit ćete popis svih aktivnosti koje Google prati, a koje su vezane uz vas. Pronađite "web and app activity" (aktivnost na webu i aplikaciji) te isključite pohranu svih vaših pretraga prebacivanjem prekidača koji se nalazi s desne strane.

To znači da od tog trenutka na dalje Google više neće pratiti što radite. No, ne i da je zaboravio na sve što ste do tad radili.

Obrišite sve tragove

Želite li obrisati svoju aktivnost na internetu i tako krenuti s "čistim" profilom, morati ćete se još malo poigrati opcijama u "My Activity". U desnom gornjem kutu odaberite ikonu koja izgleda poput tri okomite točke. Radi se o ulazu u dodatni izbornik u kojem odaberite opciju "Delete activity by" (Obriši aktivnosti po) i izaberite "All time" (Sve).

Također, možete odabrati i brisanje u određenom vremenskom periodu. Recimo, kad ste prije desetak dana tražili sve o "Pedeset nijansi sive" i nabasali na stranicu o seksualnim pomagalima. Na poslu, naravno.

Google My Account (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Otkrivate li svoju lokaciju?

Korisnici pametnih telefona često ostavljaju uključeno utvrđivanje lokacije kako bi lakše i brže pronašli nešto na karti, ali i kako bi, u slučaju gubitke ili krađe, lakše pronašli svoj pametni telefon.

No, otkrivanje svoje lokacije može biti i sigurnosno pitanje pa je na svakom korisniku da odluči želi li otkrivati svoju lokaciju ili ne.

Za one koji više cijene privatnost, Google nudi opciju onemogućavanja praćenja lokacije. Odaberite "Location History" odnosno "Places you go" (Povijest lokacija, Mjesta koja posjećujete) kako biste provjerili gdje ste sve bili, odnosno što sve Google pamti gdje ste sve bili.

Jednostavno prebacite prekidač iz uključenog u isključeni položaj.

Za brisanje povijesti lokacija odaberite dodatnu opciju "Manage Activity" i potom u donjem desnom kutu kliknite na ikonu kante za smeće.

A ako ne želite da Google i dalje pamti vaše lokacije, s lijeve strane nalazi se "Location History" (povijest lokacija) koju možete pauzirati. To znači da Google više neće pratiti vaš pametni telefon, odnosno pohranjivati njegovu lokaciju.

Riješite se glasovnih naredbi

Koristite li mogućnost davanja glasovnih naredbi na svom Androidu (ili na iPhoneu koristeći Googleovu aplikaciju), one su vjerojatno pohranjene negdje na Googleovim serverima.

Želite li poslušati sve što ste tražili od Googlea da napravi, dovoljno je otići u "My Activity" i odabrati "Voice & Audio Activity" (Glasovna i audio aktivnost). Tamo su pohranjene sve naredbe koje ste izrekli nakon "OK Google".

Sakrijte sramotna videa na YouTubeu 

Vjerojatno ste primijetili da na naslovnici YouTubea uvijek možete vidjeti videa koja ste češće pregledavali, odnosno preporuku za ona videa koja bi vam se mogla svidjeti. To je posljedica gomile podataka o videima koje ste pregledavali, a koje je Google zapamtio.

Kako biste se riješili tih podataka i prestali među preporukama dobivati, u najmanju ruku, čudne preporuke, odaberite "Activity Controls". Možete pogledati koje ste sve videa pregledavali, ali i što ste sve tražili na YouTubeu te na kojem uređaju. U "Watch History" možete urediti svoje pretrage, ali i obrisati sve podatke.

Ako vam sve ovo nije dovoljno, Google ima zanimljivu opciju "Privacy check-up" (provjera privatnosti) koja vas u nekoliko klikova vodi kroz najranjivije dijelove profila i savjetuje vam kako zaštititi svoj profil.

Čak i ako mislite da ste sve dobro podesili, nije loše s vremena na vrijeme provjeriti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti