Zoomboard — QWERTY tipkovnica namijenjena za male zaslone

Nosivi gadgeti, tema o kojoj ćemo još puno pisati i o kojoj ćete mnogo slušati, novi je tehnološki trend a potvrđuju to i mnogi respektabilni blogeri.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.05.2013. / 08:19

Zoomboard — QWERTY tipkovnica namijenjena za male zaslone

Nosivi gadgeti, tema o kojoj ćemo još puno pisati i o kojoj ćete mnogo slušati, novi je tehnološki trend a potvrđuju to i mnogi respektabilni blogeri.

Pebble je pametni sat kojim su tvorci uspjeli uvjeriti ljude da je to zapravo koristan uređaj, a dokaz tome je vrlo uspješna Kickstarter kampanja koja im je omogućila lansiranje prvog modela. Osim Pebblea oko na pametne satove bacili su svi giganti tehnološke industrije. Samsung je potvrdio da rade na pametnom satu a često se čuju glasine kako tim koracima ide i Apple i Microsoft, no o tome za sada nema riječi.

Pametni satovi namijenjeni su korisnicima kako bi poruke s smartphonea dobivali na satu, dakle, ne biste morali posezati za uređajem svaki puta kada nešto bipne, već možete sve jednostavnije radnje obaviti putem sata na ruci.

Jedna stvar koja brine mnoge je unos podataka putem pametnog sata. Ekran od nekoliko inča ne pruža previše prostora za tipkovnicu, a uređaj koji ne omogućuje prijenos podataka u oba smjera nema baš svjetlu budućnost.

Zoomboard — QWERTY tipkovnica namijenjena za male zaslone Problem za ovo možda ima grupa istraživača sa Carnegie Mellon Sveučilišta naziva Zoomboard. Naime, ovaj softver omogućuje korisnicima da na uređajima s malim zaslonom mogu unijeti kratke poruke.

Primjerice, pametan sat ima mali ekran, stoga kako bi dobili precizan unos podataka potrebni su veći znakovi. Zoomboard omogućuje upravo to, klikom na tipkovnicu ista poveća dio koji vam je potreban i možete na vrlo jednostavan način unijeti željeni znak, dok brisati možete pomoću swipea lijevo, a ako vam treba razmak, swipe desno.

No ponekad je potrebno više znakova kako bismo mogli napisati ispravnu poruku, primjerice brojke. Da biste došli do njih trebate swipenuti prema gore, dok suprotnim swipeom vraćate ponovo slova.

Chris Harrison ističe kako ovo nije zahtjevna tehnologija, već se sve svodi na zumiranje a koje omogućuje lakše korištenje tipkovnice na malim ekranima. Iako je ovo relativno spor unos znakova — 9.3 riječi po minuti — Zoombord može poslužiti za sve sitnije akcije.

Harrison kaže kako njegov tim ne planira komercijalizirati Zoomboard, no isto tako kaže kako je izvorni kod dostupan online svima koji žele eksperimentirati.

Odlična stvar je što Zoomboard možete isprobati online na ovom linku, a kakav je osjećaj raditi s tako malom tipkovnicom isprobajte putem vašeg smartphonea na tom istom linku ili pogledajte video u nastavku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti