Žrtva hakerskog napada na A1 za Dnevnik Nove TV: "Nikad ne možeš znati što netko može napraviti s tim podacima"

Zagrebačka policija i dalje traga za hakerom koji se dokopao informacija o tisućama korisnika A1. Haker, navodno, traži otkupninu u kriptovalutama.

DNEVNIK.hr | 10.02.2022. / 20:38

Galerija

Među 100.000 žrtava hakerskog napada je i sugovornik Dnevnika Nove TV.

Nije lako znati da netko posjeduje tvoje podatke, broj telefona, adresu, OIB, nikad ne možeš znati što netko može napraviti s tim, kaže žrtva napada.

No, A1 sve umiruje.

Želimo ih upozoriti da obrate pozornost na nekakve osnovne sigurnosne mjere koje ionako prate, poput da nemaju ime i prezime za lozinku, da obrate pozornost na račune, kaže Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija A1 Hrvatska.

Stručnjak Igor Barlek građanima poručuje da sačuvaju tu potvrdu, prate fakture, račune telekoma koje će dobiti da ne bi bilo nešto, neka dodatna faktura koju nisu očekivali. To je trenutno najveći rizik s malom vjerojatnošću.

Moguće je i da putem mobitela krenete dobivati razne zaražene datoteke. A lozinke - nemojte koristiti imena, prezimena ili datume rođenja, izvijestila je reporterka Petra Buljan.

Prema neslužbenim informacijama, haker od tvrtke A1 želi izvući oko pola milijuna dolara, ali u kriptovalutama.

Kad dobijete otkupninu u bilo kojoj digitalnoj valuti, ili Bitcoin ili ethernet ili neka treća, četvrta, možete ih promijeniti u državama i na onim područjima gdje je znatno manja kontrola pa na taj način znatno lakše možete oprati novac, kaže stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

Ovakvi napadi sve su češći. U posljednje vrijeme među metama su bili Facebook, INA, ali i neki drugi telekomunikacijski operateri. Prije nego što krene u napad - haker se dobro pripremi.

Prikupljaju informacije o toj kompaniji, čime se bave zaposlenici, što vole, što ne vole. Onda rade spearphishing, podvrstu phishing napada, gdje oni sa ciljanim informacijama za koje znaju da će zainteresirati žrtvu, odnosno djelatnika neke kompanije, šalju mail u nadi da će razvit neku emocionalnu reakciju kod te osobe, objašnjava Mislav Major, inženjer za sigurnost iz CARNET-a.

A kada vas nešto oduševi, rastuži ili razveseli - skloni ste bez razmišljanja kliknuti na link koji ste dobili. Tako haker dobije pristup vama i tvrtki u kojoj radite. Moguće su i ljudske pogreške.

Vi možete kupiti najbolje uređaje za zaštitu, najbolji nadzor, security nadzor te infratsrukture, ali jedna loša lozinka i sve pada u vodu, dodaje Major.

Svoje izvide počela je i Agencija za zaštitu osobnih podataka. Utvrde li da je bilo propusta kod teleoperatera, prijeti im i kazna. Prošle godine sličnu kaznu platio je jedan drugi operater - iznosila je 230.000 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti