Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka imaju važnu obavijest za korisnike A1 Hrvatska

Iz A1 Hrvatska su objavili kako će obavijestiti sve korisnike čijih su se osobnih podataka dokopali hakeri, a iz AZOP-a imaju poruku za takve korisnike, ali i one koji do sada nisu dobili obavijest.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2022. / 12:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon hakerskog napada na A1 Hrvatska kriminalci su se dokopali osobnih podataka dijela njihovih korisnika. Riječ je o manje od 10 posto korisnika, a iako sigurnosni stručnjaci smiruju situaciju, jasno je kako svi žele saznati jesu li se i njihova imena našla među tim hakiranim podacima.

Slika nije dostupna Provaljeno u korisničku bazu A1 Hrvatska: "Podaci o bankovnim karticama nisu kompromitirani, ispričavamo se korisnicima"

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka danas su objavili upute za sve korisnike A1 Hrvatska te savjetuju što mogu napraviti ako su dobili, ali i ako nisu dobili obavijest o tome jesu li njihovi podaci kompromitirani. Osobama čiji su se podaci našli na tom popisu savjetuju da se, ako primijete zlouporabu osobnih podataka - npr. u slučaju da dobiju račun za uslugu koju nisu dogovorili, Agenciji obrate za pomoć.

Korisnicima koji nisu dobili takvu obavijest, a žele što prije saznati svoj status, odnosno jesu li njihovi podaci kompromitirani savjetuju da mogu iskoristiti svoje pravo koje im jamči Opća uredba o zaštiti podataka te zatražiti informaciju od A1 jesu li njihovi osobni podaci i u kojem opsegu obuhvaćeni predmetnom povredom osobnih podataka (hakerskim napadom).

Slika nije dostupna Haker ucjenjuje A1 Hrvatska: "Platite mi 150 ethera ili..."

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka objavili su i kako su počeli s postupanjima nad voditeljem obrade A1 Hrvatska kako bi utvrdili je li kompanija primjenjivala odgovarajuće mjere kako bi se osigurala odgovarajuća razina sigurnosti osobnih podataka. Sukladno utvrđenju po predmetnom, Agencija će poduzeti odgovarajuće daljnje radnje te obavijestiti javnost o istome, kažu iz AZOP-a.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti